BiH

Pašalić: Što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza goveđeg mesa iz EU

Autor: Biznis.ba
Pašalić: Što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza goveđeg mesa iz EU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da Savjet ministara u tehničkom mandatu treba što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza mesa iz zemalja EU, jer uzgoj goveda i izvoz tog mesa iz BiH nije političko nego životno pitanje.

"Ljudi su u veoma teškom položaju. Imaju bikove koje i dalje tove i koji traže hranu, a ne mogu ih prodati", rekao je Pašalić za "Dnevni avaz", komentarišući zastoj u izvozu goveđeg mesa u Tursku.

Prema njegovim riječima, u Turskoj je stvoreno vještačko tržište i farmeri u BiH povećali su uzgoj grla.

"Imamo na terenu nekoliko hiljada više utovljenih grla nego ranije. Međutim, prolazi oktobar, a mi nemamo izvjestan plasman mesa", naveo je Pašalić.

On podsjeća da je meso ranije bilo izvoženo preko aerodroma u Banjaluci i Tuzli, a sada postoji i dozvola za izvoz kompenim saobraćajem preko Bugarske.

Prema njegovim riječima, privremena zabrana uvoza mesa iz EU trajala bi sve dok ne budu otkupljena grla uzgojena u BiH.

U štalama u Semberiji ima 7.000 do 8.000 utovljenih bikova za koje trenutno nema kupca.

Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa upućen je Savjetu ministara i Ministarstvu spoljne trgovine BiH u tehničkom mandatu, entitetskim resornim ministarstvima i Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prošloj godini BiH je zabilježila ukupni uvoz svih vrsta mesa u iznosu od 285,7 miliona KM, dok je izvoz bio tek 54 miliona KM.

Biznis.ba / SRNA