BiH

Peradari spremni za tržište EU

Autor: Biznis.ba
Peradari spremni za tržište EU

Pri kraju su javne konsultacije radi nastavka aktivnosti podrške sektoru peradarstva za pristup tržištu Evropske unije.

Jedan od rukovodilaca klaonice u Mesnoj industriji "Madi" Tešanj Tarik Avdibegović kazao je da je ta firma u posljednjih godinu dana imala dvije službene posjete Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane u ime Evropske komisije. Dodao je da su ispunili uslove, uskladili sve zahtjeve EU na svojim farmama i u klaonici, te su kroz stalnu saradnju s nadležnim institucijama obezbijedili pozitivnu ocjenu.

Predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo ocijenio je da je najvažnije pitanje sada kada će izvoz biti odobren jer su peradari prošli ocjene nadležne Evropske unije i institucije i kompanije.

"Ostaje da sada zajedno zagovaramo otvaranje tržišta. To je izazov koji je pred nama, te ako uzmete u obzir da imamo 176 farmi u RS i 185 u Federaciji, znamo da je to naš zajednički interes", naglasio je.

Na velikom tržištu Evropske unije gdje postoji kapacitet za prodaju 13 miliona tona mesa peradi iz BiH sa svojim kapacitetima može se razmišljati o izvozu oko 10.000 tona, saopšteno je iz USAID-a.

Biznis.ba / FENA