BiH

Počela konferencija o mogućnostima zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva

Autor: Biznis.ba
Počela konferencija o mogućnostima zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva

Dvodnevna konferencija "Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva", koja se održava u sklopu završetka i promocije projekta "Uspostave centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina", počela je u ponedjeljak u Čapljini s ciljem osposobljavanja i usavršavanja polaznika za zanimanja kuhar i konobar.

Prvog dana konferencije održan je takozvani "Job day" koji je polaznicima obuka pružio mogućnost da potencijalnim poslodavcima predstave svoja znanja i vještine usvojene kroz rad i obuku s predavačima u Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina, koji je uspostavljen u lipnju 2017. godine i od tada je održano pet ciklusa obuka za zanimanje kuhar i tri za zanimanje konobar, priopćeno je na internetskoj stranici Općine Čapljina.

Jedan od predavača bio je Goran Raguž, hercegovački kuhar s 30-godišnjim iskustvom rada u prestižnim restoranima u Belgiji, od kojih su dva nagrađena Michelin zvjezdicom, čije je iskustvo polaznicima bilo od velike koristi.

Ukupno 89 polaznika iz dvanaest općina s prostora BiH završilo je obuku, od kojih 68 za zanimanje kuhar i 21 za zanimanje konobar, od čega je do sada zaposleno njih 40.

Načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić kazao je kako je deficit radnika u turizmu veliki izazov s kojim se cijela regija susreće u posljednjih nekoliko godina.

"S obzirom da Srednja škola Čapljina ima ugostiteljsku školu koja daje dobre osnove mladim ljudima, došli smo do zaključka da je potrebno uraditi nešto na samoj praktičnoj obuci tih ljudi te uključiti sve one koji su nezaposleni i žele se prekvalificirati. Tako je i došla ideja za osnivanjem centra za obuku i prekvalifikaciju", kazao je Vidić.

Inače, ovaj projekt provode Asocijacija za regionalni razvoj REDAH u suradnji s partnerima, Službom za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Općinom Čapljina, Srednjom školom Čapljina, Bizz Solutions d.o.o. Čapljina, Turističkim klasterom Hercegovina i Turističkom zajednicom HNŽ-a.

Prvog dana konferencije također je održana i panel diskusija Potrebe sektora turizma/ugostiteljstva za radnom snagom, a utorak su planirane dvije panel rasprave na teme lokalna partnerstva za zapošljavanje i obrazovanje odraslih/dualno obrazovanje.

Biznis.ba / FENA