BiH

Počela primjena novih carinskih taksi: Stao uzvoz robe iz BiH i Srbije na Kosmet

Autor: Biznis.ba
Počela primjena novih carinskih taksi: Stao uzvoz robe iz BiH i Srbije na Kosmet

Zbog povećanja carinske stope na proizvode iz Srbije i BiH za 100 odsto, jutros na Kosovo i Metohiju nije dopremljena beogradska štampa, mlijeko, hljeb i drugi proizvodi koji su do juče u jutarnjim časovima dopremani u prodajne objekte na teritoriji Kosova.

Tržišni inspektori od 8.00 časova obilaze vlasnike trgovinskih lanaca i prodavnica i uručuju im na potpis "naredbu" kojom se obavezuju da će poštovati odluku o povećanju carinske stope.

Bojan Rajković, vlasnik marketa "Anđela", najvećeg u Lapljem Selu kod Gračanice, rekao je Srni da je morao da potpiše izjavu, jer bi u suprotnom uslijedila zabrana rada i pokretanje krivične odgovornosti.

"U izjavi se navodi da je vlasnik trgovinske radnje u obavezi da u prodajnom objektu ne smije držati robu iz Srbije i BiH na koju nije plaćena carina uvećana za 100 odsto, kao ni roba koja nema oznaku `Republika Kosovo`", kaže Rajković.

Prema informacijama iz carinske i poreske uprave Kosova, na prelazima Jarinje, Brnjak, na sjeveru Kosova, Merdaru, Bijeloj Zemlji, Mučibabi i prelazu Mutivoda od jutros nema kamiona koji prevoze robu iz Srbije i BiH.

Koordinator poreske uprave za region Kosovske Mitrovice Katarina Adjančić rekla je Srni da su sve službe, počevši od inspekcijskih, preko poreskih, do carinskih službi i policije dobile naredbu o sprovođenju jučerašnje odluke o povećanju carinske stope na proizvode iz Srbije i BiH.

"Reč je o odluci kojom se carinska stopa, koja je pre nekoliko dana povećana na 10 odsto, sada povećava na 100 odsto", navela je ona.

Pojašnjava da se na robu iz Srbije i BiH, kao i iz drugih zemalja plaća i porez u iznosu od 18 odsto, što će, uz uvedenu carinsku stopu, uveliko ugroziti snabdijevanje tržišta na Kosovu i Metohiji, prvenstveno prehrambenim proizvodima.

Iza odluke o uvođenju carinskih stopa stoji odluka prištinskih vlasti da se zaokruži ekonomska teritorija samoproglašenog Kosova, pošto će, kako tvrde iz Poreske uprave Kosova, svi nadležni organi samoproglašenog Kosova, uključujući specijalne jedinice ROSU biti u obavezi da spriječe uvoz robe iz Srbije i BiH alternativnim putnim pravcima preko sjevera Kosova.

Vlada Kosova razmatra i mogućnost da se kamioni sa robom koja podliježe carinjenju, a potiče iz Srbije i BiH, usmjeravaju na prelaz Merdare na putu Kuršumlija-Podujevo i da taj prelaz bude jedini preko kojeg će roba iz ove dvije zemlje moći da se uveze.

U iščekivanju posljedica jučerašnje odluke prištinskih vlasti, trgovci za sada ne povećavaju cijene, jer, kako je Srni rekla Adjančićeva, rezerve robe i sirovina koje su uvezene do juče ne podliježu uvedenim carinskim stopama.

Biznis.ba / NN