BiH

Podrška za dekarbonizaciju 20 malih i srednjih preduzeća u BiH

Autor: Biznis.ba
Podrška za dekarbonizaciju 20 malih i srednjih preduzeća u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) organizovao je u Sarajevu događaj "B2B for carbon-free", u okviru projekta "Inkluzivna dekarbonizacija" (IDA), koji finansira Vlada Japana, a koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine ekonomskih odnosa BiH.

Povod događaja je bila promocija podrške koju je IDA projekat pružio za dvadeset malih i srednjih preduzeća iz tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement). Ova preduzeća su odabrana kroz javni poziv za tehničku i finansijsku pomoć u realizaciji mjera energetske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije u svom poslovanju, a sa krajnjim ciljem ublažavanja ili uklanjanja upotrebe fosilnih goriva.

Učestvovali su i predstavnici preduzeća iz regiona, koja su tom prilikom predstavili svoje proizvode i usluge dekarbonizacije, s ciljem podsticanja umrežavanja i saradnje između preduzeća u provođenju mjera dekarbonizacije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je izjavila da transformacija privrede u niskougljičnu mora uzeti u obzir potrebe najranjivijih biti inkluzivna i pravedna.

- Ovakav pristup odražava snažnu predanost UNDP-a borbi protiv nejednakosti i siromaštva uz istovremeno postizanje napretka u klimatskim mjerama. Zahvalna sam Vladi Japana na ovom doprinosu i prilici da zajednički podržimo BiH u procesu dekarbonizacije na inkluzivan, pravedan način, osiguravajući da se na ovom putu ne zanemari niko i podrže svi slojevi društva - dodala je Nedera.

U saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, projekat također radi na uspostavljanju osnove za pravednu tranziciju na privredu s niskim udjelom ugljika, izradom shematskog plana „Pravedna tranzicija za sve“ i strategija pravedne tranzicije za tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement) u BiH, što će biti propraćeno aktivnostima izgradnje kapaciteta sudionika, ranjivih grupa i industrije.

Minela Pita iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je izjavila da je dekarbonizacija imperativ za Bosnu i Hercegovinu.

- To je, ne samo naša obaveza na osnovu Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije, već i ogromna razvojna šansa, jer je sektor energetike jedna od najvažnijih privrednih grana BiH - dodala je Pita.

Doprinos Japana ambicioznoj globalnoj inicijativi UNDP-a „Klimatsko obećanje“ će pomoći BiH da odgovori na hitnu potrebu smanjenja visoke ovisnosti o fosilnim gorivima kroz mehanizam za pravednu tranziciju, usmjeren na to da niko ne bude izostavljen, te na pravedne i rodno osviještene mjere.

Vlada Japana je izdvojila 1,87 miliona USD za finansiranje klimatskih mjera u BiH kroz IDA projekat, s ciljem podrške zemlji u postizanju ugljične neutralnosti i ispunjavanja klimatskog obećanja datog u revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosima (NDC) i Sofijskoj deklaraciji.

Tanaka Kiyotaka iz Ambasade Japana u BiH je izrazio zahvalnost svim sudionicima ovog zajedničkog projekta sa UNDP-em.

- Moramo biti svjesni da svi građani imaju svoje živote. Zaista se nadam da će ovaj projekat pomoći da ova tranzicija bude pravedna i bez poteškoća za preduzeća - rekao je Kiyotaka.

UNDP-ovo klimatsko obećanje predstavlja najveću globalnu klimatsku i razvojnu ponudu podrške zemljama u realizaciji njihovih nacionalnih obaveza prema Pariškom sporazumu, osiguravajući čistu i pravednu energetsku tranziciju ka neto nultim emisijama i budućnosti otpornoj na klimatske uticaje, saopćeno je iz UNDP-a.

(Fena)