BiH

Podržati izmjene propisa kojima će biti kreiran bolji poslovni ambijent

Autor: Biznis.ba
Podržati izmjene propisa kojima će biti kreiran bolji poslovni ambijent

Učesnici panela "Kuda ide privredni sektor BiH? Problemi i rješenja" koji je održan danas u Sarajev zaključili su da svi u poslovnoj zajednici, uključujući Udruženje poslodavaca, Vijeće stranih insestitora i privredne komore, trebaju davati podršku izmjenama propisa kojima će se kreirati bolji poslovni ambijent i rasterećenje privrede.

Panel je održan u okviru promocije projekta "Moj proizvod" koju su organizovali Udruženje poslodavaca FBiH i Dnevni list, a učesnici su bili federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić.

Razgovarano je o problemima i preprekama koji ograničavaju rast i razvoj privrede, te o inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi.

Zukić je istakao da je potrebno poboljšati regulatorne okvire, te da je ministarstvo na čijem je čelu pripremilo nove tekstove Zakona o obrtu, Zakona o poticaju razvoja male privrede i Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

- Ti zakoni imaju za cilj podršku malim i srednjim preduzećima, posebno start-upovima, i kreiranju poduzetničkih zone. Vlada FBiH je za ove namjene izdvojila oko osam miliona KM - kazao je Zukić.

Smailbegović je naveo da je Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo "Inicijativu 20+5+" koja ima za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH, a koja je podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je održana sredinom aprila 2019.

- Mišljenja smo da poslodavci trebaju biti uključeni u izradu zakonskih propisa - kazao je Smailbegović, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Biznis.ba / FENA