BiH

Podsticaji za 402 poljoprivrednika

Autor: Biznis.ba
Podsticaji za 402 poljoprivrednika

Podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje dobila su 402 poljoprivrednika koja su učestvovala na ovogodišnjem javnom pozivu.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela istakli su da je među ovogodišnjim korisnicima poljoprivrednih podsticaja najviše onih iz oblasti biljne i animalne proizvodnje - njih 186, zatim korisnika premija za steone junice - 52 i pčelinja društva - 124 kandidata. Odobreno je i 40 prijava za sufinansiranje sjemenskog materijala.

"A 888.133 KM izdvojeno je za podsticaje", kazali su u Centru, navodeći da su se na javni poziv za dodjelu sredstava prijavila 483 kandidata.

Kako su naveli, 21 kandidat je odbijen zbog neispunjavanja uslova predviđenih pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, dok je njih 60 odustalo.

Kako su naveli iz Centra, osnovni ciljevi dodjeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

U prošloj godini grad je dodijelio podsticaje za 345 poljoprivrednika.

Biznis.ba / NN