BiH

Pola miliona maraka subvencija za 21 preduzeće i 43 nova radnika u ZDK-u

Autor: Biznis.ba
Pola miliona maraka subvencija za 21 preduzeće i 43 nova radnika u ZDK-u

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i kantonalni ministar privrede Zlatko Jelić danas su, u cilju jačanja konkurentnosti preduzeća s područja tog kantona, potpisali 21 ugovor ukupne vrijednosti 500.000 KM, kojim će biti omogućena prekvalifikacija radne snage i kupovina novih mašina.

-Kao kanton imamo izvrsne izvozne pokazatelje, imamo najbolje makro-ekonomske pokazatelje kada je u pitanju pokrivenost uvoza-izvozom, ali smo tek sedmi po prosječnoj plaći. Razlog za to je što je 70 posto uposlenih na području našeg kantona uposleno direktno u proizvodnji, ali nam se to što smo se opredijelili na proizvodne djelatnosti ne valorizuje, ne vraća dovoljno od strane države i FBiH - kazao je Galijašević.

On je za primjer naveo Kanton Sarajevo koji ima isti broj stanovnika, ali 2,5 puta veći kantonalni budžet i budžet zavoda zdravstvenog osiguranja, nego ZDK.

Ministar Jelić istakao je kako je ovo pilot-projekt resornog ministarstva, kojim dio prikupljenih sredstava žele vratiti u privredu.

-Na javni poziv pristiglo nam je 28 aplikacija, ali su od toga 21 bile validne. Najveći iznos poticaja koji se mogao ostvariti je 35.000 KM. Novac će vam biti uplaćen do kraja ovog mjeseca - poručio je Jelić.

Ističe da će privrednici za 21 projekt koji su odlučili subvencionirati, investirati oko 1,8 miliona KM te da će zaposliti 43 nova radnika.

Najavio je da će u prijedlogu budžeta za 2019. godinu za ovu namjenu biti opredijeljen i veći iznos od ovogodišnjih 500.000 KM.

Biznis.ba / FENA