BiH

Ponovo blokirana Autobuska stanica Zenica

Autor: Biznis.ba
Ponovo blokirana Autobuska stanica Zenica

Nakon tačno tri mjeseca, Autobuska stanica Zenica ponovo je blokirana.

Stanica je bila bolikrana od 31. decembra prošle do 11. februara ove godine i u tom periodu grupa radnika dva puta je štrajkala  glađu.

Po riječima predsjednika Sindikata JKP Zenicatrans-prevoz putnika Huse Sarvana, radnici su se na ovakav potez odlučili zato što im se niko iz Gradske uprave i Gradskog vijeće Zenice nije obratio niti odgovorio na njihov zahtjev da se konačno riješi status tog preduzeća. Rok su bili postavili do petka, 8. maja.

-Mi smo prošle sedmice imali zbor radnika na kojem smo donijeli odluke i sada te odluke sprovodimo u djelo pošto nam se niko od nadležnih nije obratio.

Pokazujemo da se ovo još uvijek nas tiče i da smo u stanju da izdržimo sa ovim blokadama, ukoliko bude bilo potrebno, do kraja izbora. Pa vidjet ćemo sa novim vlastima kako ćemo dalje sarađivati. Blokirat ćemo Autobusku stanicu, a naredni koraci će zavisiti od reakcije nadležnih - najavio je Sarvan.

On je ponovio da traže da se riješi status preduzeća i radnika, da se isplate potraživanja radnika.

-Ukoliko gradski vijećnici, građani Zenice i gradonačelnik misle da ovom gradu ne treba javni prijevoz, neka ga prodaju i neka rade od njega šta hoće.

Neka urade, ali mi ćemo istrajati u našim zahtjevima da se radnici obeštete, da se možemo prijviti na biro - kazao je Sarvan.

Napominje kako u "sadašnjem statusu" njih nema, ne postoje i ne mogu se prijaviti na biro.

-Nije proglašen stečaj, nije ugašeno preduzeće...Jednostavno, stanje je takvo da niko ništa ne zna kakav je status preduzeća - ističe Sarvan, te dodaje da ovim pokazuju da su ustrajni da se izbore za svoja prava.

Direktor Darmin Terzić još krajem januara podnio je ostavku, ali ga je privremeni Nadzorni odbor, kojem je u međuvremenu također istekao mandat, zadržao i nakon isteka otkaznog roka. Terzić je krajem aprila ponovo uputio Gradskoj upravi zahtjev da bude razriješen.

(FENA)