BiH

Poslodavci podržali Tegeltiju: Ideja za porez prihvatljiva, čak i poželjna

Autor: Biznis.ba
Poslodavci podržali Tegeltiju: Ideja za porez prihvatljiva, čak i poželjna
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je da u prijedlogu zakona o PDV-u, koji se već duže nalazi u proceduri, nema povećanja stope PDV-a.

Za eventualnu promjenu stope PDV-a, kategoričan je, potreban je konsenzus u BiH.

S druge strane, mišljenja je da je potrebno razmotriti mogućnost preraspodjele direktnih i indirektnih poreza.

''Kombinacijom promjene direktnih i indirektnih poreza može se stvoriti pretpostavka za fleksibilnije tržište rada koje će omogućiti rast plata, prije svega u privatnom sektoru, te obezbijediti dodatan nivo sredstava za funkcionisanje fondova socijalne sigurnosti u entitetima'', kazao je Tegeltija.

Kombinacija promjene direktnih i indirektnih poreza prihvatljiva je, čak i poželjna, za Udruženje poslodavaca FBiH, pod uslovom da to bude usmjereno na rasterećenje rada, a ne u javnu potrošnju.

“To je nešto što se zove fiskalna devalvacija, a otprilike znači prekomponiranje poreza. Već dugo vremena mi se pokušavamo izboriti sa visokim stopama na doprinose, koje značajno opterećuju rad. Taj porezni kiln, razlika između bruto i neto plate jako je visoka, možda i najveća u Evropi. Ukoliko bi povećanje PDV-a  otišlo na rasterećenje rada, to bi bi malo smisla’’, kaže za Vijesti.ba predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Prema njegovim riječima, poslodavci cijene da bi smanjenje stope na plate i doprinose imalo puno veću korist nego što bi štetu izazvalo povećanje PDV-a.

“Dakle, jedino bi u ovom primjeru povećanje stope PDV-a imalo smisla. Ne, ukoliko bi otišlo u javnu potrošnju. BiH i njeni entiteti ionako su skupi, preskupi za naše uslove”, ističe naš sagovornik.

Mišljenja je da bi kombinacija promjene direktnih i indirektnih poreza bila prihvatljiva, čak i poželjna, te da se u FBiH razmišljalo o sličnom modelu.

“Jedini uslov je da to ne ide u javnu potrošnju”, ponovio je Smailbegović.

Biznis.ba / Vijesti.ba