BiH

Poslodavci u FBiH: Povećanje cijene struje kompanije čini manje konkurentnima

Autor: Biznis.ba
Poslodavci u FBiH: Povećanje cijene struje kompanije čini manje konkurentnima

Poslodavci iz Federacije BiH danas su, povodom najavljenog poskupljenje električne energije za poslovne subjekte u FBiH, naglasili da bi ih to učinilo manje konkurentnima na tržištu, smanjilo mogućnost razvoja, a cijene mnogih proizvoda bile bi povećane.

- Ako zaista dođe do povećanja cijena električne energije, kompanije će imati veće troškove. Možda najveći dio proizvoda u Bosni i Hercegovini će poskupiti jer će domaća industrija imati veće troškove poslovanja. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni - upozorio je na konferenciji za novinare Udruženja poslodavaca FBiH Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

Poslodavci su danas izrazili i uvjerenje da će Elektroprivreda i Vlada FBiH ipak iznaći model kako da, kako je rečeno, sasluša glas privrede. Raduje, rečeno je, njihova želja da prihvate razgovar o toj temi.

- Dosad ti razgovori s 'Elektroprivredom' i Vladom idu dosta dobro - kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović

Rijad Hasić iz TMD Group, kaže da je TMD Group jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH, u potpunosti izvozno orijentiran. Za ilustraciju naveo je podatak da TMD Group čine proizvodne firme u kojima trošak električne energije čini do 30 posto ukupnih troškova.

- Bilo koje dodatno povećanje cijene električne energije predstavlja prijetnju za ispunjenje obaveza iz ugovora koje imamo zaključene s kupcima. Mi radimo sa svjetskim liderima u automobilskoj industriji - istaknuo je Hasić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je da cijene električne energije na evropskom tržištu zaista rastu jer je, kaže, dodatno opterećeno taksama.

- Međutim, u Bosni i Hercegovini te takse ne postoje. To će i nas dočekati za nekoliko godina, ali dok ih nema, nema razloga ni da ih plaćamo - naglasio je.

Po njegovim riječima, najavljeno povećanje cijene električne energije koštalo bi privredu Federacije BiH oko 80 miliona KM godišnje. To je, kaže, novac koji bi mogli iskoristili u otvaranje radnih mjesta, nove tehnologije, povećanje plaća uposlenicima.....

Biznis.ba / FENA