BiH

Poslodavcima neprihvatljivo ograničavanje marži, traže korekcije

Autor: Biznis.ba
Poslodavcima neprihvatljivo ograničavanje marži, traže korekcije

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH, a razgovarano je o implementaciji prošlosedmične odluke o neposrednoj kontroli cijena za osnovne životne namirnice i druge proizode.

Zajednički je konstatovano da je zaštita građana na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa i o trgovcima koji zapošljavaju veliki broj građana kako ne bi poslovali s gubicima.

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sastanka, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je da je postignut dogovor da se optimizira pomenuta odluka na način da niko ne bude na gubitku.

- Dakle, da amortizacija strašno negativnih ekonomskih utjecaja zbog pandemije koronavirusa bude izbalansirana i na optimalnom nivou - kaže Vujanović.

Naglašava da amortizacija štete nikako ne treba da ide na bilo koju od strana. Jer, nastavlja, zaštita životnog standarda naših građana u ovom slučaju znači i zaštitu preko 95.000 uposlenih u trgovini na veliko i malo, kao i dobavljača direktno naslonjenih na trgovinu na veliko, te članove njihovih porodica. Ujedno to znači, dodaje ministar, da taj sektor hrani više od pola miliona ljudi.

Vujanović dodaje da će usaglašena optimalna rješenja s današnjeg sastanka biti prezentirana na prvoj narednoj redovnoj sjednici Vlade FBiH.

I predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović saglasan je s ocjenom da je današnji sastanak bio jako konstruktivan i otvoren.

- Prezentirali smo zašto nam ovakva odluka zaista ne odgovara i nije prihvatljiva za naše članice koje se bave trgovinom, veletrgovinom i proizvodnjom. Nadam se da će ova odluka biti korigovana, odnosno optimizirana na način da bude prihvatljiva u nekom minimumu, posebno za trgovce - govori Smailbegović.

Ističe da je sljedeća sjednica Vlade FBiH u četvrtak, te dodaje kako se nada da će prijedlog ove optimizirane oduke biti i usvojen.

- Dogovorili smo se i da ćemo se redovno sastajati i analizirati ovu situaciju - poručio je Smailbegović, dodajući da bi naredni sastanak trebao biti održan za otprilike mjesec dana.

Bilo je govora, kaže Smailbegović, i o drugim problemima sa kojima se poslodavci suočavaju, poput sivog tržišta, sive ekonomije...

- Mi imamo situaciju da se ispred tržnih centara pojavljuju privatni štandovi koji prodaju voće ili cigarete. To je također nešto o čemu treba voditi računa - potcrtava Smailbegović.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar Vujanović je pojasnio da optimizacija postupanja podrazumijeva definiranje maksimalne visine marže prihvatljive za trgovce, te da se lista proizvoda na koje se odnosi marža reducira na prihvatljiv broj.

- Naši trgovci su izanalizirali ovaj kompletan obuhvat artikala - iz Konzuma su rekli da se to odnosi na oko 9.000, a iz Binga na čak 12.000 artikala, pa će se ova lista očito trebati reducirati. Od 2006. godine postoje propisi u skoro svim kantonima koji već ograničavaju marže na neke određene artikle, tako da i to treba uzeti u obzir - kazao je Smailbegović.

Molba je poslodavaca, dodaje Smailbegović, da se od danas pa do četvrtka obustave aktivnosti inspekcije provođene na osnovu prethodne odluke Vlade. Inspekcija, kao kontrolni organ Vlade FBiH, ističe ministar Vujanović, udovoljila je zahtjev poslodavaca i obustavila daljnje postupanje do četvrtka.

Biznis.ba