BiH

Potpisan ugovor o izgradnji dionice Tarčin - Konjic na Koridoru 5C

Autor: Biznis.ba
Potpisan ugovor o izgradnji dionice Tarčin - Konjic na Koridoru 5C

U prostorijama JP Autoceste FBiH danas je potpisan ugovor o izgradnji tunela Ivan u sklopu autoceste A1 na budućoj dionici od Tarčina do Konjica.

Vrijednost projekta iznosi 111 miliona KM, a ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, predstavnici Euro-Asfalta Hamed i Munir Ramić te Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH.

- Drago mi je da su ugovor za izgradnju tunela dobile kompanije iz Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući radu njihovom radu postale su i značajni regionalni igrači. Očekujemo i ugovore za autocestu do tunela Ivan te dio autoceste sjeverno od Zenice čime će u izgradnji biti oko 40 kilometara autoceste, rekao je Terzić.

Građani bi mašine na terenu trebali dočekati u roku od dva mjeseca, a rok za završetak je proljeće 2022. godine.

- Narednog mjeseca ćemo vidjeti početak pripreme terena za gradnju uključujući i infrastrkukturu i pristupne ceste gradilištu, a početak možemo očekivati u januaru, kazao je direktor kompanije Euro-Asfalt Hamed Ramić.

Tunel Ivan na autocesti A1 koštat će 57.628.570 eura, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a novac je osiguran kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU).

Dužina tunela je oko 1,7 kilometara i bit će prokopan ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M17. Detaljno, ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721 metar, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 metar.

Podsjetimo da je u toku je konkurs za izgradnju dionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan koja bi trebala biti dugačka oko 4,9 kilometara.

Biznis.ba