BiH

Predstavljanje njemačkih organizacija i firmi sutra u Banjoj Luci

Autor: Biznis.ba
Predstavljanje njemačkih organizacija i firmi sutra u Banjoj Luci

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH sutra u Banjoj Luci organizuje manifestaciju pod nazivom "Njemačka u Bosni i Hercegovini".

Taj događaj okupit će veliki broj njemačkih organizacija, institucija i firmi s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture. Za obnovu i razvoj BiH dosad na bilateralnom nivou investirala oko milijardu eura, čime se ubraja među najveće strane donatore.

Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura također je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH, posjetioci će imati priliku da se pobliže informiraju o radu njemačkih organizacija: Goethe Institut, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), KfW Razvojna banka, služba za akademsku razmjenu (DAAD), DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu, Forum Ziviler Friedensdienst e.V. (ZFD), Help e.V; te fondacija: Heinrich Böll, Konrad Adenauer , Friedrich Ebert i Schüler Helfen Leben , kao i nevladinih organizacija koje su podržane od strane Njemačke: Helsinški odbor za ljudska prava i Transparency International BiH.

Predstavnici organizacija će u okviru tog događaja u Domu omladine na info-štandovima pružati informacije, te biti na usluzi građanima.

Među izlagačima bit će idobro poznate njemačke kompanije Meggle, TÜV Adria, te brendovi Ehrmann i Paladin. Njima će se pridružiti i IT kompanija Lanaco sa sjedištem u Banjoj Luci.

Posjetioce očekuje i zanimljiv popratni program za različite starosne grupe. U okviru događaja, za učenike će biti organizovana predstava "Prijatelji se ne dodaju, prijatelji se stiču", a za najmlađe je predviđen dječji kutak sa likovnim radionicama i ubrzanim kursevima njemačkog jezika, najavili su organizatori.

Biznis.ba / FENA