BiH

Predstavljena knjiga finansijskih izvještaja u Federaciji BiH

Autor: Biznis.ba
Predstavljena knjiga finansijskih izvještaja u Federaciji BiH

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević predstavila je danas u Sarajevu finansijske izvještaje iz deset kantona te tri publikacije na nivou Federacije BiH u vezi s gospodarskim društvima, proračunskim korisnicima, udruženjima građana te fondacijama.

Milićević je istakla da će te knjige finansijskih pokazatelja, koju je načinila Finansijsko-informatička agencija FBiH (FIA), koristiti potencijalni domaći i strani investitori, kreditne institucije, ali i studenti.

Pojasnila je da su to publikacije finansijskih izvještaja koji će služiti gospodarskim subjektima kako bi se mogli usporediti, pozicionirati te kreirati daljnje razvojne programe.

- Često, prilikom donošenja odluka, nemamo ažurirane podatke, a naš stav je da sve što radimo, prvo moramo simulirati na određenim uzorcima i kategorijama - naglasila je Milićević.

Podsjetila je da je FIA-i zakonski i pravni okvir dat 2011. godine te da je trebalo punih pet godina da se taj zakon implementira. Nakon tri do četiri godine njihovog rada, ministrica je naglasila da imaju razrađenu publikaciju, što je i zadaća koja im pripada po zakonu.

Zaključila je da FIA prepoznaje svoje strateške ciljeve koji su prvenstveno vezani za unapređenje novog informacijskog sustava, digitalizaciju, zaštitu podataka te razvijanje proizvoda za korisnike.

Direktor FIA-e Esad Mahmutović istakao je da su sve informacije, bez izuzetka, zasnovane na realnim pokazateljima za pet godina. Navodi da su prezentacijom tih publikacija ispunili nekoliko ciljeva, a to je da podatke koje imaju u sistemu pretvore u vrijedne informacije, a infomacije su znanje.

Dodao je da su u 13 knjiga objavili više od 5.000 stranica tabela i analiza, koje će biti dostupne i online.

- Nas Vlada FBiH nije osnovala da zarađujemo novac, već da budemo koristan član ekonomske zajednice tako što ćemo uvoditi red u finansijsko poslovanje i sve te pokazatelje transparentno i na vrijeme dostavljati onima kojima su potrebni - poručio je.

Knjige u izdanju FIA-e predstavljaju rezultat nastojanja ove institucije da zauzme centralnu ulogu u kreiranju poslovnih registara s relevantnim, izvornim i pouzdanim informacijama u FBiH.

Pokazatelji finansijskog poslovanja u tim knjigama su namijenjeni svim korisnicima koji imaju interes i bave se finansijskom i ekonomskom analizom i planiranjem.

Knjige će biti od koristi najprije djelatnicima u makroekonomskom planiranju i upravljanju na svim nivoima društvenog uređenja, ali jednako tako i menadžmentu privrednih društava, poslovnim asocijacijama, predstavnicima medija, te stručnoj, naučnoj i istraživačkoj javnosti.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=W-b__4Y3fOA&feature=emb_title[/embed]

Biznis.ba / FENA