BiH

Priča o uspjehu porodica Karić i Čaušević iz Brijesnice Velike

Autor: Biznis.ba

Porodice Čaušević i Karić iz dva susjedna sela u Općini Doboj-Istok nisu ni slutili da će njihova zadruga „AIDŽ“ sa svojim proizvodima izaći na tržište velikih tržnih centara i doći na trpeze širom Bosne i Hercegovine, kada su krenuli svojim putem prije osam godina. Brijesnica Velika danas se može pohvaliti rastućom zadrugom koja raste iz godine u godinu.

„Ibrahim Karić sa ženom Hajrom i sinom Šabanom, i ja sa ženom Hasibom i sinom Sajibom smo 2010. ostali bez posla, te smo odlučili da sami pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju. Htio sam da osiguramo egzistenciju sebi, a zatim i da pomognemo lokalnim proizvođačima u plasiranju njihovih proizvoda. Situacija je bila teška, znali smo da se moramo pokrenuti i napraviti posao“, govori nam Ahmed Čaušević.

„Bavimo se preradom voća i povrća. Pored nekoliko mašina, taj posao se uglavnom svodi na manuelni rad. Ove godine smo u julu i augustu značajno povećali proizvodnju. Radimo sokove, džemove, kisele salate. Nedavno smo preko USAID/Sweden FARMA II projekta dobili opremu za pasterizaciju, dosta nam je to olakšalo i uvećalo posao“, dodaje Čaušević.

„Sa njima smo napravili dobru napraviti saradnju i dobili podršku i preko Ekomozaika, pa su danas naši proizvodi plasirani u tržnom centru „Mercator“ u Sarajevu i Banjoj Luci. Tu se ne namjeravamo zaustaviti, želimo dalje širiti naše prisustvo na tržištu i osigurati povjerenje potrošača. Kada me pitate šta je ključna poruka prema poljoprivrednicima, čovjek samo treba reći – mora se raditi, a rezultati neće izostati“, zaključio je Čaušević.

Biznis.ba