BiH

Pripremljen Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

Autor: Biznis.ba
Pripremljen Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je danas Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, orgjevnog drveta i proizvoda od drveta nadležnim institucijama na dostavu mišljenja, nakon čega će odluka biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje, saopćio je resorni ministar Staša Košarac.

Prijedlog odluke izrađen je na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, te inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, koje su dostavljene Ministarstvu vanjsle trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

- Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku - naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, onemogućavanje privremenog izvoza oblovine, orgjevnog drveta i peleta od ključnog je značaja za građane i privrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog povećanja cijena energenata.

- Naša namjera je da prioritetno brinemo o građanima i obezbjedimo dovoljne količine sirovine za domće proizvođače i drvoprerađivače, koji se godinama suočavaju sa problemom nedostatka sirovine na tržištu. Zbog toga smo predložili zaštitne mjere, odnosno privremenu zabranu izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta. Primarno vodimo računa o interesu naših građana i zaštiti domaće privrede. Ponoviću svoj raniji stav - ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja - poručio je ministar Košarac, saopćeno je iz resornog ministarstva.

(FENA)