BiH

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u augustu na julskom nivou

Autor: Biznis.ba
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u augustu na julskom nivou

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju u Bosni i Hercegovini u mjesecu augustu nisu zabilježile promjenu nivoa u odnosu na prethodni mjesec, dok su niže za 0,7 odsto u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u augustu više su za 0,5 odsto u odnosu na jul, te više za isti procenat u odnosu na avgust 2022. godine.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u augustu niže su za 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te niže za 2,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Proizvođačke cijene u energiji u augustu više su za dva odsto u odnosu na juli, kapitalnim i trajnim proizvodima za po 0,2 odsto, dok su niže u intermedijarnim proizvodima za 0,9 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,5 odsto.

U augustu u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su u kapitalnim proizvodima za 5,5 odsto, trajnim proizvodima za tri odsto, te netrajnim proizvodima za devet odsto, dok su niže u energiji za 1,9 odsto i intermedijarnim proizvodima za 4,6 odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u augustu niže su u prerađivačkoj industriji i vađenju ruda i kamena za po 0,1 odsto u odnosu na juli, dok su više u proizvodnji električne energije za 1,5 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 5,1 odsto, te proizvodnji električne energije za 3,4 odsto, dok je pad od 1,7 odsto zabilježen u prerađivačkoj industriji, prenosi Srna.

(Biznis.ba)