BiH

Proizvodnja kornišona u Bugojnu: Osigurano tržište u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Proizvodnja kornišona u Bugojnu: Osigurano tržište u Njemačkoj

Općinska Služba za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu za zainteresirane poljoprivredne proizvođače iz Bugojnu organizirala je predavanje i predstavljanje programa “Sadnja kornišona”.

Predavanje su održali predstavnici bh. ispostave firme “Carl Kuehne” iz Njemačke, koja je više godina prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine.

Zeir Bedžedović iz naselja Poriče sarađivao je s njemačkom firmom i na dunumu zemljišta prošle godine ubrao skoro 4,5 tona feferona.

Namjerava i ubuduće učestvovati u proizvodnji za preduzeće “Carl Kuehne”, jer su ispoštovali sve što je predviđeno ugovorom.

Kaže i da bi se usudio sa suprugom proizvoditi i na većoj parceli, ali je problem u nedostatku radne snage.

Koordinator projekta za općinu Bugojno je Šefik Abazović. Naglašava kako se nada nastavku veoma dobre saradnje s firmom “Carl Kuehne” te da će se u proizvodnju kornišona uključiti značajan broj Bugojanaca.

- Radi se o veoma isplativoj i jednostavnoj proizvodnji, koju je moguće realizirati uz svoju kuću od pola ili četvrt dunuma. Tržište je zagarantirano, cijena od 1,55 KM za prvu klasu sasvim je solidna – kaže Abazović.

Anel Brčić, referent prodaje i upravnik poslovne jedinice firme “Carl Kuehne” u Kaknju, naglašava kako je u Bugojnu povećan broj kooperanata.

- Za četveročlanu porodicu predviđen je zasad od jednog dunuma. Potrebno je da svakodnevno na parceli bude jedna osoba, koja će zalijevati, gnojiti i prskati – kaže Brčić.

Biznis.ba / Avaz