BiH

Promet industrije u martu veći za 7,4 posto, godišnji rast 38,2 posto

Autor: Biznis.ba
Promet industrije u martu veći za 7,4 posto, godišnji rast 38,2 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u martu u poređenju sa februarom ove godine ostvario je rast od 7,4 posto.

Na domaćem tržištu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, rast je iznosio 6,4 posto, a na stranom tržištu 8,3 posto.

Na godišnjem nivou, u martu ove u odnosu na mart lani, ukupan promet industrije u BiH bilježi rast za 38,2 posto. Rast na domaćem tržištu iznosio je 38,2 posto, a na stranom 38,1 posto.

U martu u poređenju sa februarom ove godine ukupan promet intermedijarnih proizvoda veći je za 8,3 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za sedam posto, promet energije za 4,9 posto, kapitalnih proizvoda za 3,3 posto i promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 0,2 posto.

Ukupan promet energije, u martu ove godine u odnosu na mart lani, veći je za 65,8 posto, promet intermedijarnih proizvoda za 42,9 posto, promet kapitalnih proizvoda za 27,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,2 posto i promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 12,7 posto.

Biznis.ba / FENA