BiH

Radnici prije odlaska u Sloveniju trebaju kontaktirati Agenciju za rad BiH

Autor: Biznis.ba
Radnici prije odlaska u Sloveniju trebaju kontaktirati Agenciju za rad BiH
Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, održala je sastanak sa predstavnicima Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji.

Sastanku u Sloveniji su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad te države,  kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji.

Konstatovano je da se, kao preventivna mjera, trebaju uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Republici Sloveniji i da bi  se u Agenciji trebali informirati o bitnim detaljima u vezi sa pravima radnika.

- Imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije, odnosno da nas ne kontaktiraju kako bi saznali detalje oko Sporazuma i uslova zapošljavanja u Sloveniji - rekao je Bandić.

Apelirao  je da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenskom sindikatu za pomoć te Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(Biznis.ba / FENA)