BiH

Radončić spriječio zaduženje građana FBiH od preko milijardu KM za kontroverznu kinesku investiciju

Autor: Biznis.ba
Radončić spriječio zaduženje građana FBiH od preko milijardu KM za kontroverznu kinesku investiciju
Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo je raspravu o odobravanju odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Radi se o kreditnom zaduženju kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine.

Inače, raspravi o najvećoj investiciji u poslijeratnoj BiH teškoj preko milijardu KM, na zaprepaštenje mnogih, nije prisustvovao niko iz izvršne vlasti u Federaciji.

Sjednica će biti nastavljena narednog četvrtka. Ovakvom raspletu su, kako doznaju Vijesti.ba, prethodile konsultacije Kuba zastupnika SBB-a sa predsjednikom stranke Fahrudinom Radončićem tokom kojih je odlučeno da se sjednica odgodi.

Radončić je istakao svoj lični stav da ne podržava kontroverzne investicije protiv kojih su i EU i američka administracija, a pogotovo ne da se Federacija pod sumnjivim okolnostima zadužuje u tehničkom mandatu za ogroman novac. On je zatražio veću trensparentnost u cijelom procesu.

Obzirom da su SDP, DF i Naša stranka bile protiv, intervencija predsjednika SBB-a bila je odlučujuća, jer SDA i HDZ tako nisu imali većinu za odluku.

Podsjetimo, i Energetska zajednica je ranije pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

Sumnjive investicije iz Kine su pod lupome EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja. I američki državni sekretar Mike Pompeonedavno je upozorio na "dvostruku prijetnju" po prednosti demokratije i slobodnog tržišta, koju predstavljaju Kina i Rusija. Pompeo je rekao da su zemlje istočne i centralne Evrope posebno ranjive na "predatorske investicije i političko miješanje".

Biznis.ba