BiH

Ramić: Iznaći adekvatan sistem zaštite stranih i domaćih investitora

Autor: Biznis.ba
Ramić: Iznaći adekvatan sistem zaštite stranih i domaćih investitora

Peti Sarajevski dani arbitraže, koje Udruženje "Arbitri“ organizuje 24. oktobra, biće fokusirani na pitanja dodjele koncesionih ugovora u BiH, te FIDIC opštih uslova ugovora.

Razgovarala: Darinka Mitrović

Na konferenciju, kako je za Fenu kazala advokat i suosnivač Udruženja "Arbitri“ Armela Ramić, dolaze eminentni stručnjaci iz oblasti arbitraže, koncesija i FIDIC-a.

- Učesnici će biti iz cijele BiH i Evrope, a osim kolega advokata i pravnika, poslovna zajednica je pozvana da učestvuje na ovoj konferenciji uzimajući u obzir da su teme koje su ove godine u fokusu od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu, a pogotovo za bh. kompanije - navela je Ramić.

Tema ovogodišnje konferencije se odnosi na raznolikost u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži, a tri odvojena panela posvećena su pitanjima koncesija, infrastukturnih projekata, odnosno građevinskih ugovora, FIDIC-a. Izlaganja i diskusije u tom kontekstu i pitanja rješavanja sporova u međunarodnim arbitražnim postupcima biće prožeta i sa osvrtom na pitanje ostvarivanja ravnopravnosti i jednake zastupljenosti žena u arbitražnim panelima.

- Sve teme ove godine kao i predhodnih, kada je riječ o Udruženju Arbitri, pomno su birane i u skladu sa iskazanim interesima poslovne zajednice. U svojoj praksi smo primijetili da su ogromni problemi stranih investitora, kada je riječ o koncesijama, uzimajući u obzir izuzetno složen birokratski aparat i kompleksan zakonodavni okvir. Ono što je nas ponukalo jeste da iznađemo adekvatan sistem zaštite stranih i domaćih investitora. Na konferenciju dovodimo najveće stručnjake iz ove oblasti koji nam mogu dati odgovore i prenijeti svoja najbolja iskustva u BiH - istakla je Ramić.

Kada je riječ o karakteristikama FIDIC-a, prema njenim riječima, veoma je bitno o tome informisati poslovnu, odnosno pravnu zajednicu. Inače, pojam FIDIC u javnosti je najprepoznatljiviji kroz skup dostupnih opštih uslova ugovora vezanih za građenje.

- U našoj praksi primjetan je porast ugovaranja FIDIC opštih uslova ugovora u međunarodnim građevinskim i inžinjerskim projektima, te u okviru projekata finansiranih zajmovima međunarodnih finansijskih organizacija (razvojnih banaka). Investitori u BiH se često suočavaju sa zahtjevima za direktnu isplatu od podizvođača kojima izvođači nisu izvršili uplatu. To stvara dodatni teret za investitore, ali istovremeno ukazuje na potrebu za adekvatnu zaštitu podizvođača, a samim tim i svih učesnika u jednom takvom projektu – naglasila je Ramić.

Dodala je da razvoj znanja o upravljanju FIDIC-ovim uslovima ugovora, standardnih ugovornih rješenja i praksi nije okončan i predstavlja dalji izazov svim učesnicima građevinskih projekata, počevši od postupka nabavke do završetka izgradnje i upravljanja izgrađenim građevinama. Također, bitno je napomenuti da FIDIC-ovi opšti uslovi uvode dodatnu instancu za brzo i efikasno rješavanje sporova – Vijeće za rješavanje sporova, odnosno Dispute Adjudication Board (DAB).

-Svjedoci smo da BiH dobija novu infrastrukturu, grade se putevi i autoputevi, pa je bitno educirati i upoznati naše građevinske kompanije kako se upotrebljava FIDIC, zašto je on koristan, na koji način se efikasno štite domaći podizvođači u velikim građevinskim ugovorima... - navela je Ramić za Fenu.

Partneri konferencije uključuju vodeća svjetska i domaća imena i to advokatska kancelarija Baker & McKenzie, Privredna komora FBiH, Vijeće stranih investitora (FIC), konsultantska kuća Alvarez & Marsal, vodeće bosanskohercegovačke kancelarije Marić & Co., advokatska kancelarija Sead Miljković, advokatska kancelarija Dina Duraković, advokatska kancelarija Emir Sudžuka iz Sarajeva, advokatska kancelarija Nikčević & Kapor, te društvo Eastern Mining d.o.o., regionalna arbitražna institucija Ljubljana Arbitration Center, Njemačka razvojna agencija GIZ i Poslovne novine.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=TH__H82lufk[/embed]

Biznis.ba / FENA