BiH

RCC dodijelio 548.000 eura grantova za 12 turističkih projekata

Autor: Biznis.ba
RCC dodijelio 548.000 eura grantova za 12 turističkih projekata
Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) dodijelilo je danas u Sarajevu grantove za 12 projekata iz oblasti turizma ukupne vrijednosti 548.000 eura, koje je osigurala Evropska unija.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović rekao je da ovaj projekt ne radi samo na podršci turizmu, već da se kroz razvoj turizma kao regionalne privredne grane koriste potencijali svih privreda iz okruženja.

- Insistiramo da ovi turistički projekti doprinose povećanju zaposlenosti i da je to suština onoga što radimo - istakao je Svilanović.

Ceremoniji je prisustvovala i direktorica za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera, koja je navela da je vrlo sretna što će ovaj projekt stvoriti nove prilike za zapošljavanje mladih u regionu.

- Također, posebno mi je drago što ovo predstavlja primjer posvećenosti Evropske unije koji će ljudi u lokalnim zajednicama moći primijetiti - dodala je Ruiz Calavera.

Navedenih 12 grantova čine prvu tranšu od planiranih 30 i više grantova koji će biti dodijeljeni u toku tri godine trajanja projekta razvoja i promocije turizma, koji provodi RCC a finansira Evropska unija.

Sedam od 12 grantova koji su dodijeljeni u prvom ciklusu bit će iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda uključujući arheološke nalazišta iz rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, te utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova.

Ostalih pet će doprinijeti daljnjem razvoju i promociji postojećih avanturističkih ruta (Via Dinarica) i razvoj novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

Cilj projekta je razvoj zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma, poboljšanje kvaliteta usluga i infrastrukture duž odabranih ruta, i povećanje broja turista koji posjećuju region kroz međunarodnu promociju i promociju unutar regiona.

Biznis.ba / FENA