BiH

REDAH dobio 35.000 eura za projekt Razvoj 'bike friendly' standarda

Autor: Biznis.ba
REDAH dobio 35.000 eura za projekt Razvoj 'bike friendly' standarda
Regionalna razvojna agencije za ekonomski razvoj (REDAH) jedan je od 12 dobitnika bespovratnih sredstava Europske unije za razvoja i promidžbu turizma u regiji.

REDAH-ov projekt Razvoj "bike friendly" standarda uvest će sistemsku promjenu na turističkom tržištu u obliku sustava kontrole kvalitete pružatelja usluga duž biciklističkih ruta, te će se njime uspostaviti novi, jedinstveni i usklađeni sustav kontrole kvalitete, kojega će usvojiti i cikloturisti te pružatelji različitih turističkih usluga u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Maja Vican iz REDAH-a istaknula je kako biciklistički turizam predstavlja značajan potencijal, ne samo za Hercegovinu, već za cijelu regiju.

- Obučit ćemo najmanje 8 evaluatora koji će biti akreditirani za procjenu spremnosti dobrovoljno prijavljenog subjekta za nositelja "bike friendly" oznake, uspostavit ćemo regionalni i nacionalne tehničke sekretarijate kao nositelje procesa, te promovirati ovaj standard kao spreman za provedbu u tri ekonomije Srbije, Crne Gore i Hrvatske - istaknula je Vican.

Partneri na provedbi projekta su Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Užice iz Srbije i Turistički klaster Montenegro, Nikšić iz Crne Gore.

- Poticanje stvaranja "bike friendly" ponude može utjecati na brži razvoj cikloturizma u regiji, a u ovom slučaju u tri ciljane ekonomije, a to su BiH, Crna Gora i Srbija. Projektom će se stvoriti preduvjeti za veće privlačenje ciljane niše turista jer će se osigurati kvaliteta usluga prema njihovim potrebama prilikom putovanja u regiju, što za bike friendly subjekte znači više gostiju, turoperatorima osigurava veću kvalitetu ponude za cikloturiste u njihovim itinerarima, a samim lokalnim zajednicama obogaćivanje turističke ponude - dodala je Vican.

REDAH-ov projekt jedan je od 12 za koji su dodijeljena grant sredstva u okviru provedbe Projekta razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Ukupna vrijednost prvih 12 od 30 planiranih grantova je 548.000 eura, od čega se na Projekt "bike friendly" standarda odnosi 39.051 eura. 35.000 eura su nepovratna sredstava Europske unije, dok 4.051 euro sufinancira REDAH.

Biznis.ba / FENA