BiH

Rijetke srećnike čeka trinaesta plata

Autor: Biznis.ba
Rijetke srećnike čeka trinaesta plata

Iako su trinaesta plata, božićnica i druge vrste bonusa za mnoge radnike u BiH misaona imenica, ipak postoje i oni poslodavci koje bi svako poželio, a koji svojim zaposlenicima, osim redovnih primanja, isplaćuju razne bonuse i stimulacije.

"'Banja Vrućica' će i ove godine isplatiti trinaestu platu svojim radnicima", rekao je za "Nezavisne" Aleksandar Radošević, generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica".

Prema njegovim riječima, s obzirom na dobre rezultate poslovanja, i ove godine su obezbijeđena sredstva kojima će radnicima biti isplaćena 13. plata.

A 13. platu će ove godine dobiti i radnici "Austroneta" iz Kozarca.

Enes Kahrimanović, vlasnik firme "Austronet", kazao je da radnicima isplaćuje 13. platu, a da će umjesto 14. plate dobiti premiju.

"Razmišljam na jedan realan način, jer ako nećemo radniku osigurati jedno normalno radno mjesto, dati mu uslove za rad, koji su dostojni čovjeka, ako mu nećemo dati platu koju je zaslužio i s kojom će moći obezbijediti normalne životne uslove za svoju porodicu, za svoju djecu onda možemo očekivati ono što nam se sada trenutno dešava, a to je da sve što valja ode iz BiH", istakao je Kahrimanović.

Kazao je da zadržavanje ljudi u BiH nije jedini razlog za isplaćivanje 13. plate.

"Došao sam iz Austrije prije 12 godina i pokušao sam prepisati sve one dobre stvari koje su u Austriji zastupljene, a jedna od tih dobrih stvari su svakako i 13 i 14. plata. Moji radnici dobiju 13. platu i dobiju premiju kao nagradu za dobar rad", pojasnio je Kahrimanović.

Naglasio je da je austrijska privredna komora pri austrijskoj ambasadi u BiH firmu čiji je vlasnik proglasila jednim od najsvjetlijih primjera austrijske investicije u BiH.

U EFT rudiniku i termoelektrani Stanari su kazali da zaposleni dobijaju razne stimulanse, poput godišnjih nagrada za najbolje radnike.

"Nemamo politiku stimulisanja kroz 13. platu, ali su zato redovne plate preko 50 odsto veće od republičkog prosjeka, a i radnicima dajemo druge vrste stimulacija", kazali su u ovom preduzeću.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je ipak iluzorno pričati o 13. plati.

"Rekao bih da mi treba da se uozbiljimo i da se u nekom narednom periodu plate pomaknu naprijed. Možda neko da povišicu, i ja ponekad uspijem radnicima namaknuti povišicu, ali je 13. plata u ovakvim uslovima iluzija", ističe Škrebić.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, naveo je da ima izuzetno koreknih poslodavaca, koji redovno izmiruju obaveze prema radnicima.

"Ima i onih poslodavaca koji nisu svoje radnike prijavili na minimalac, nego im daju iznose iznad prosječne plate u RS", kazao je Tepavčević.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore u FBiH, kazao je da je bolje povisiti redovnu platu i povećati neke benefite nego isplaćivati 13. platu.

"Po mom mišljenju bi 13. plata trebalo da bude vezana za neki angažman i motivacioni dio bi trebalo da bude vezan s nekim efektom, a ovako se 13. plata dijeli svima i ko je zaslužio i ko nije", smatra Jašarspahić.

Biznis.ba / NN