BiH

SAD olakšale vizni režim za bh. državljane: Radnici od sada lakše do privremenih poslova

Autor: Biznis.ba
SAD olakšale vizni režim za bh. državljane: Radnici od sada lakše do privremenih poslova

Ministarstvo unutrašnje sigurnosti SAD-a u konsultaciji sa State Departmentom donijelo je odluku o proširenju liste zemalja koje mogu učestvovati u viza programima H-2A i H-2B, a među njima se našla i Bosna i Hercegovina, prenosi Klix.ba.

Detalji odluke Ministarstva bit će objavljeni 10. novembra, a kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnje sigurnosti na listu će se dodati šest zemalja.

"Odjel za unutrašnju sigurnost posvećen je radu s našim partnerima kako bi osigurao da kompanije u SAD-u mogu popuniti radna mjesta na privremenim i sezonskim poslovima za koje američki radnici nisu dostupni", rekao je sekretar Alejandro Mayorkas.

"Dodavanjem šest novih zemalja omogućit će se njihovim državljanima da se prijave za privremeni rad u SAD-u", saopćeno je.

Prema informacijama, odlukom Ministarstva unutrašnje sigurnosti rad kroz dva vizna programa bit će omogućen državljanima Bosne i Hercegovine, Republike Kipar, Dominikanske Republike, Haitija, Mauricijusa i Svete Lucije.

S druge stranem, državljani Moldavije više neće moći pristupiti H-2A programu jer ova zemlja više ne ispunjava uslove za ovaj vizni režim.

Ukupno, državljani 85 zemalja imaju pravo učešća u H-2A programu, a državljani 86 zemalja imat će pravo učešća u H-2B programu u narednoj godini.

Više detalja o viznom programu H-2A mogu se pronaći na sljedećem linku. Također, detalji programa H-2B dostupni su na zvaničnoj stranici zaduženoj za izdavanje viznog režima.

Biznis.ba