BiH

Sajam u Tešnju će okupiti više od 300 izlagača, prilika za nove poslove

Autor: Biznis.ba
Sajam u Tešnju će okupiti više od 300 izlagača, prilika za nove poslove
Na lokalitetu Kraševo DC – Carina održati će se jubilarni 15. ,eđunarodni sajam privrede Tešanj 2019 na prostoru koji obuhvata više od 18.000 kvadratnih metara od čega će 6.000 kvadratnih metara biti osigurano za izlaganje u zatvorenom izložbenom prostoru i više od 12.000 kvadratnih metara za otvoreni izložbeni prostor.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja privrednika "Biznis centar" Senad Brka je kazao da su svi kapaciteti za sajam popunjeni prije sedam dana te da se na terenu već montiraju hale u kojima će privrednici iz zemalja regije i Evrope predstaviti svoja poslovanja i proizvode.

“Tešanjski privredni sajam je jedini rastući sajam u Bosni i Hercegovini tako da ćemo ove godine imati više od 300 izlagača. Kapaciteti su popunjeni, a osnovna poruka ovogodišnjeg sajma usmjerena je na regionalnu privrednu saradnju koja je preduslov bržeg ulaska zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, kazao je Brka.

Pojasnio je da će zemlja partner ove godine biti Sjeverna Makedonija, da je već za narednu godinu dogovoreno da to mjesto preuzme Crna Gora.

Pokrovitelj sajma je Vijeće ministara, a partneri Općina Tešnja, Privredna komora, Vlada ZDK i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj organizatora je ojačati saradnju s komšijskim zemljama kako bi se razvio pozitivan privredni i politički odnos. Naglasio je da tešanjski sajam ne ugrožava druge sajmove u BiH koji su ih optužili za loše poslovne rezultate, već da ima jasno postavljenu strukturu i polja djelovanja za razliku od drugih.

“Naš sajam nije profitabilnog karaktera, ne naplaćujemo ulaz, a cijene su jeftinije nego na bilo kojem drugom sajmu u BiH. Redovno doniramo i sufinansiramo brojne projekte, a opstali smo jer smo proaktivni”, dodao je Brka.

Sajam će i ove godine imati konferencijski dio, a odmah nakon svečanog otvorenja Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju bit će uručena dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM koje su osigurali privrednici Hifa Oil, Hifa Petrol i članovi Udruženja Biznis centar.

Ovom udruženju 22. maja je uručen i ISO 9001-2015 standard te su prva nevladina organizacija koja je nosilac ovog ISO standarda.

U sklopu sajma bit će održana i skupština Privredne komore te konferencija na temu Konkurentnosti do kvaliteta. Očekuju se i delegacija iz Crne Gore koju će sačinjavati 30-ak privrednika, mogućih investitora, s kojima će se obići privredni potencijali Tešnja.

Posljednjeg dana planirano je druženje izlagača i gostiju na platou gdje će ih zabavljati Halid Bešlić, prenosi Klix.

Biznis.ba