BiH

Sarajevo halal sajam perspektivna strateška poveznica privrede cjelokupnog regiona

Autor: Biznis.ba
Sarajevo halal sajam perspektivna strateška poveznica privrede cjelokupnog regiona
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić obratio se danas učesnicima međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair – SHF (Sarajevo halal sajam) koji se održava od 27. do 29. septembra u Centru Skenderija.

Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića prenosimo u cjelosti:

"Poštovane ekselencije,

Cijenjeni premijeri i ministri,

Cijenjeni privrednici,

Dragi prijatelji!

Želim Vam poželiti najsrdačniju dobrodošlicu u glavni grad Bosne i Hercegovine koji je domaćin prvog Sarajevo halal sajma koji je na naše veliko zadovoljstvo okupio halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta i ponovo stavio Sarajevo i BiH ma mapu najznačajnijih ekonomskih i poslovnih susreta.

Pored brojnih biznis foruma i privrednih sajmova koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, od kojih su neki postali prepoznatljivi na regionalnom i međunarodnom nivou, ovaj sajam daje novu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Sarajevo halal sajam vidim, ne samo kao promotora aktivnosti usmjerenih ka jačanju bosanskohercegovačke ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika, nego i kao jednu od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona.

Sretan sam i što danas mogu s vama podijeliti rezultate koje smo ostvarili u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, i koji još jednom, argumentovano potvrđuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj i poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i bh ekonomije.

Rast GDP je u 2017. godini bio iznad 3 posto, i taj trend se nastavio i u 2018 godini, obim vanskotrgovinske razmjene BiH se u 2017. godini prvi put približio iznosu od 30 milijardi KM, rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja u 2017. godini je bio među najvećim u regionu i iznosio je 17,5 posto, -  u ovoj godini imamo još bolje rezultate, Bosna i Hercegovina je u osam mjeseci ove godine ostvarila rast izvoza za 10,8 posto veći nego u istom period prošle godine.

Najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH je EU u koju izvozimo preko 72 posto proizvoda.

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini imala 800 miliona KM stranih ulaganja, što je povećanje od 38 posto u odnosu na 2016. godinu, i taj trend rasta se nastavlja i u 2018. godini, jer BiH poslije provedenih brojnih reformi postaje jedna od najatraktivnijih destinacija za strane investiture iz regiona, EU i cijeloga svijeta. Naravno, naša obaveza i naše čvrsto opredijeljenje je da ćemo nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preuvjetima daljeg dinamiziranja ekonomskog razvoja.

20180927112645-img-4030

Zbog toga, poštovani privrednici i poštovane dame i gospodo, i ovaj sajam vidim kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Tržište islamskog svijeta je veliko, govorimo o populaciji od oko 1,8 milijardi stanovnika, što čini oko 24 posto svjetske populacije. Ukupno tržište halal proizvoda (hrana, piće, putovanja, finansije, moda, farmaceutski proizvodi, kozmetika, turizam itd) je u 2016. godini iznosilo oko 5.73 triliona dolara.

Pretpostavlja se da je ukupna veličina globalnog tržišta samo halal hrane dostigla vrijednost od 1,4 triliona dolara u 2017.godini. Očekuje se da će globalno tržište halal hrane do 2023. godine preći 3 triliona dolara.

To je veliko tržište i za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani i mi moramo biti dio takvih procesa. Zbog toga mi je drago da u Bosni i Hercegovini postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga.

Imamo veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Iskreno se nadam da će se kroz ovaj sajam, aktivnom saradnjom i razmjenom informacija,otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bosanskohercegovačkih proizvoda na svjetsko tržište.

Sarajevo Biznis Forum je otvorio nova vrata za investitore u Bosni i Hercegovini i kroz svoje postojanje od jedne decenije postao je prepoznatljiv bosanskohercegovački i regionalni brend. Iskreno se nadam da će i Sarajevo halal sajam postati tradicionalni sajam koji će okupljati privrednike iz BiH, regiona i cijelog svijeta.

Napredak bilo koje vrste zahtijeva naporan rad. Zato nas sve pozivam da zajedničkim radom, trudom i zalaganjem pomognemo Bosni i Hercegovini u njenom održivom ekonomskom razvoju i njenom evropskom putu. Pozivam vas da više ulažete u Bosnu i Hercegovinu, i da budete dio našeg uspjeha.

Svima vama želim puno sreće u radu, uz iskrene želje da današnji sajam bude uspješan  i da doprinese našem zajedničkom cilju jačanja bosanskohercegovačke ekonomije.

Želim vam ugodan i prijatan boravak u našoj lijepoj zemlji. Nadam se da ćete naći vremena da uživate u našim bosanskohercegovačkim ljepotama, specijalitetima, a posebno u unikatnom kulturnohistorijskom naslijeđu i ljepotama našeg lijepog Sarajeva.

Svako dobro!"

Biznis.ba