BiH

Sarajevo i Rim povezani aviolinijom, od novembra redovni letovi

Autor: Biznis.ba
Sarajevo i Rim povezani aviolinijom, od novembra redovni letovi

Sarajevo i Rim povezani su aviolinijom bosanskohercegovačke kompanije FlyBosnia, danas je upriličena promotivna vožnja, a redovni letovi će početi u novembru.

U okviru prve vožnje u Sarajevo su došli predstavnici medija i turističkih agencija iz Italije koji će u Bosni i Hercegovini boraviti tri dana, gdje će biti informisani i provedeni kroz turističke potencijale.

Direktna linija Sarajevo-Rim će biti ponedjeljkom i četvrtkom,  u jutarnjim satima.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi prisustvovao je promotivnom letu, a novinarima je kazao da je uvođenje redovne aviolinije jako bitno.

- Stvarno sam sretan da konačno imamo direktnu liniju između Sarajeva i Rima. Do jutros nisam mogao vjerovati da se ovo stvarno dešava. Već imamo puno ljudi koji dolaze iz Italije, a sada mogu putovati avionom - rekao je Minasi.

Istakao je da više hiljada turista iz Italije posjećuju BiH svake godine.

Direktor kompanije FlyBosnija Tarik Bilalbegović je naglasio da se do sada cijeli dan putovalo do Rima iz BiH, a da će uspostava direktne aviolinije linije putovanje svesti na sat i osam minuta.

- Svi džavljani BiH će lako moći da posjete Rim, a također dajemo mogućnost i turistima iz Italije da posjete ljepote BiH - naglasio je Bilalbegović.

Rekao je da su direktne linije krucijalne u razvoju ekonomskog saobraćaja. Najavio je da sada rade na odabiru aerodroma u Parizu, a nakon toga slijede Barselona i Milano.

- Mandat nam je da Sarajevo povežemo sa svim velikim gradovima Evropske unije - rekao je Bilalbegović.

Ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović je poručio da se radi o događaju od općeg interesa. Izrazio je nadu da će sve veći broj putnika svjedočiti o vezama između Republike Italije i BiH.

FlyBosnia ima dva Airbus A319 aviona nove generacije, a očekuju dolazak još dva Airbus A319 u aprilu 2020. godine. Kažu da su zaposlili i vratili u BiH osoblje koje nije imalo priliku raditi u domaćoj aviokompaniji.

(FENA)