BiH

Sarajevo Wood Days u Skenderiji 2. i 3. novembra

Autor: Biznis.ba
Sarajevo Wood Days u Skenderiji 2. i 3. novembra

Drvni klaster “Namještaj i drvo” BiH sa partnerima organizuje međunarodnu drvno-tehnološku konferenciju “Sarajevo Wood Days 5”  koja će biti održana 2. i 3. novembra u Centru Skenderija.

Predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić rekao je da je cilj okupiti vodeće proizvođače u ovoj oblasti, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija.

– Asocijacija 'Namještaj i drvo' okuplja proizvođače namještaja i kompanije vezane za drvnu industriju. Na dvodnevnoj konferenciji pored domaćih, očekujemo učesnike i goste iz Austrije, Crne Gore, Srbije, a partneri su Ministarstvo privrede KS, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora Federacije BiH, Centar Skenderija. Cilj nam je praviti kvalitetne, brendirane proizvode, dakle što manje izvoziti sirovinu, a što više finalne kvalitetne proizvode – rekao je Mujkić za Fenu.

Naši proizvođači su, kako je dodao, uprkos krizama zaista prepoznatljivi na svjetskom tržištu namještaja.

- Izlagali smo na najvećem sajmu namještaja za veletrgovce u Evropi MOW u Njemačkoj. Uprkos recesiji i krizi na tržištu, rezultati naših izlagača su zadovoljavajući, ostvarili su mnogobrojne kontakte, započeli ozbiljne razgovore sa velikim trgovcima, a neki su već i dogovorili narudžbe koje će ubrzo realizovati – dodao je Mujkić.

Na panelima u okviru predstojeće konferencije bit će riječi o stanju i perspektivama šumarstva i drvne industrije u FBiH i BiH, energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša, promociji izvoza drvne industrije, kogeneraciji (proizvodnji toplotne i električne energije iz biomase), te mogućnostima investiranja.

Konferencija je dio projekta Covid-19 InvestmentResponse/ EU4BusinessRecovery koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom Covid-19. Projekt zajednički sufinansiraju Europska unija i Vlada SR Njemačke, a implementiraju GIZ, UNDP i ILO.

Biznis.ba