BiH

Šarović: BiH će povećati izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Autor: Biznis.ba
Šarović: BiH će povećati izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Evropska komisija jučer je donijela odluku kojom je BiH stavila na A i B listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije. U razgovoru za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da je ta odluka veoma važna za našu zemlju, što će rezultirati znatnim povećanjem izvoza.

Velika je stvar što je BiH stavljena na A i B listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, s obzirom na to da se radi o proizvodima velikog zdravstvenog rizika i to nije lako postići.

BiH je dostigla evropski standard, a naše opredjeljenje generalno je da dostižemo EU standarde u svim oblastima, stoga je ova odluka Evropske komisje još značajnija.

Izvoz sirovog mlijeka je A lista, a kako kaže ministar Šarović to nije izvozni prioritet BiH.

"Izvoz sirovog mlijeka nije prioritet bh. proizvođača, ali ispunjavanje svih uslova i za taj segment govori koliko smo uradili. BiH je izvozno orijentisana za prerađeno mlijeko. Zato nam je važnija lista B. To su uglavnom proizvodi s manjim stepenom obrade mlijeka.

BiH je do sada na godišnjem nivou izvozila mlijeko u vrijednosti oko 60 miliona KM u zemlje Evropske unije i CEFTA-e.

"BiH je do sada dosta više mliječnih proizvoda uvozila, nego što je izvozila. U 2019. godini ćemo vidjeti sve benefite ovakve odluke. Smanjit ćemo taj debalans kada je riječ o odnosu uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda", kazao je Šarović.

Kako nezvanično saznajemo, samo jedna zemlja članica Evropske unije je glasala protiv stavljanja BiH na A i B listu, prenosi Klix.

Biznis.ba