BiH

Šarović - Constantinescu: Izvoz u Rumuniju u stalnom porastu

Autor: Biznis.ba
Šarović - Constantinescu: Izvoz u Rumuniju u stalnom porastu
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović razgovarao je danas s ambasadoricom Rumunije u BiH Danom Constantinescu.

Konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Rumunija imaju kontinuirano dobru vanjskotrgovinsku saradnju, te da je izvoz iz BiH u tu zemlju u stalnom porastu.

- Izvoz u Rumuniju u 2017. godini viši je za približno 30 posto u odnosu na prethodnu godinu - istaknuo je na sastanku ministar Šarović,  dodajući da se rastuća tendencija izvoza nastavila i u ovoj godini te da je u prvom kvartalu 2018. zabilježen porast od oko 40 posto.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je jačanju investiranja u BiH. Ambasadorica Rumunije je naglasila da Rumunija želi i dodatno ojačati saradnju sa BiH kroz povezivanje privrednih komora i preduzetnika.

Ministru Šaroviću uručen je poziv za učešće na panelu u okviru velikog Poslovnog foruma „Inicijative tri mora“,  koji će sredinom septembra bitzi održan u Bukureštu i čiji je cilj ekonomsko povezivanje zemalja EU i zapadnog Balkana/država Istočnog partnerstva EU – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA