BiH

Šarović i Ivancov razgovarali o unapređenju saradnje BiH i Ruske Federacije

Autor: Biznis.ba
Šarović i Ivancov razgovarali o unapređenju saradnje BiH i Ruske Federacije
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim s kojim je razgovarao o otvorenim pitanjima i unapređenju saradnje dviju zemalja.

Bilo je riječi i o otvaranju ruskog tržišta za hranu životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine.

- Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je Evropska unija, koja zahtijeva visoke standarde već dozvolila izvoz većine vrsta hrane. Sistem za izvoz hrane životinjskog porijekla je dovoljno razvijen i očekujem otvaranje ruske granice za naše privrednike i u ovoj oblasti - istakao je Šarović.

Ivancov je pozdravio nedavno usvajanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Takođe, na sastanku je razgovarano i o pristupanju Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i pitanju kvalitete tečnih naftnih goriva čije regulisanje je važno za pregovore s ruskom stranom o pristupanju BiH toj organizaciji.

Ivancov je čestitao Šaroviću izbor za predsjednika SDS-a, ističući da će njegov izbor biti pozitivan korak za stranku, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i prometa BiH.

Biznis.ba / FENA