BiH

Šarović: Idemo prema uvezivanju i pametnom razvoju regije

Autor: Biznis.ba
Šarović: Idemo prema uvezivanju i pametnom razvoju regije
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je danas u Beču na sastanku ministara ekonomije u okviru priprema za Samit za zapadni Balkan.

Ministarski sastanak dio je Londonskog samita, a kao mjesto njegovog održavanja izabran je glavni grad Austrije, države koja preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

"Današnja ministarska konferencija bavila se pitanjima ekonomije i regionalnog povezivanja, te napretka zemalja zapadnog Balkana. Dominantne teme ticale su se akcionog plana za uspostavljanje regionalnog ekonomskog područja, odnosno tzv MAP-a za zapadni Balkan, koji je uspostavljen prošle godine u Trstu", istakao je ministar Šarović u razgovoru za Vijesti.ba.

U radu sastanka u Beču, između ostalih, učestvovao je evropski komesar za proširenje Johanes Han, te regionalni ministri ekonomije i njihove kolege iz pojedinih zemalja EU.

Učesnike je, između ostalog, zanimalo da li je BiH u potpunom zastoju s obzirom na predstojeće oktobarske izbore.

"Rekao sam da mi dajemo puni doprinos implementaciji regionalne platforme, posebno kada je u pitanju CEFTA i usvajanje Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine između zemalja članica CEFTA-e. Takođe, formirali smo državni odbor za olakšanje trgovine, te smo podržali CEFTA Sekretarijat i povećali iznos kontribucije u skladu sa regionalnim dogovorom. Informisao sam kolege da smo postigli napredak u implementaciji Zakona o carinskoj politici, ali i da smo ostvarili dodatni napredak u pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji", precizirao je Šarović.

Tokom ministarskog sastanka u Beču, kao problem je izdvojena činjenica da se u regionu nagovještava nedostatak kvalitetne radne snage u pojedinim oblastima.

"S tim u vezi, konstatovali smo da je neophodno raditi na mobilnosti i dodatnom povezivanju zemalja u regiji", naglasio je Šarović u razgovoru za Vijesti.ba.

Posebno je ukazano na nedostatak javne, odnosno državne podrške u oblasti istraživanja i razvoja.

Kao plod diskusija i razgovora ministara usvojeni su zaključci koji se fokusiraju na digitalnu transformaciju i digitalizaciju, kao jedan od najvažnijih stubova razvoja regije u budućnosti.

"Kada je u pitanju digitalizacija, nezaobilazno je pitanje transformacije obrazovanja i put ka onome što smo nazvali 'pametni razvoj regije'", naveo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naredni sastanak biće održan u Londonu 10. jula, a kako je najavljeno, dominantne teme biće politička pitanja i pitanja sigurnosti.

N.Ć.

Biznis.ba / Vijesti.ba