BiH

Šarović: Izvoz mesa na tržište EU mogao bi krenuti sredinom naredne godine

Autor: Biznis.ba
Šarović: Izvoz mesa na tržište EU mogao bi krenuti sredinom naredne godine
Dobijanje dozvole za izvoz mesa goveda koza i ovaca ili kako se to kaze "crvenog mesa", je posljednji standard u oblasti hrane koji treba da dostigne BiH i time zatvori puni krug u ispunjavanju plana koji smo zacrtali na početku ovog mandata, kazao je za „Slobodnu Bosnu“ državni ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine, Mirko Šarović.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično su, od Evropske komisije, zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

„Pripreme za dostizanje evropskih standarda za crvenog meso zapocele su prije dvije godine. Preostaje da izvrsimo nulti popis stoke pocetkom naredne godine, nakon čega očekujemo dolazak Misiju Evropske unije koja će dati završnu ocjenu. Mislim da ćemo dobiti zeleno svjetlo, kao što smo ranije dobili dozvolu za izvoz mlijeka, jer smo zaista proveli temeljite pripreme i stvorili sve preduslove za pozitivnu ocjenu nadležnih tijela Evropske unije“, kazao je za naš portal, ministar Šarović.

Ministar Šarović podsjeća da je Evropska komisija prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za “crveno meso” za Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi su u proteklom periodu realizovali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.

Ministar Šarović kaže da će ekonomski efekti izvoza mesa na tržište Evropske unije biti višestruko značajniji od efekata koji se postižu izvozom mlijeka. Ministar navodi podatak da je samo u prošloj godini izvoz mlijeka iz BiH porastao za više od 30 posto, a sličan rast očekuje se i u 2018. godini.

„Izvoz mesa na tržište Evropske unije donijet će ogromne ekonomske efekte, s obzirom na činjenicu da je meso na tržištu Evropske unije u prosjeku dvostruko skuplje nego na tržištu BiH. Našim farmerima otvorit će se tržište od skoro 500 miliona ljudi, a to znači da mogu povećati kapacitetete i planirati dugoročnu proizvodnju i plasman. To će biti i prilika za našu prehmabrenu industriju da na tržiše EU izađe s gotovim proizvodima od mesa, da ne izvozimo samo sirovo meso nego i mesne prerađevine“, mazao je ministar Šarović.

Prema njegovom mišljenju, izvoz crvenog mesa na tržište EU trebao bi početi najkasnije sredinom naredne godine.

Biznis.ba / SB