BiH

Šarović: Nakon odobrenja za izvoz pilećeg mesa u EU, naredni cilj konzumna jaja

Autor: Biznis.ba
Šarović: Nakon odobrenja za izvoz pilećeg mesa u EU, naredni cilj konzumna jaja
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine danas je povodom objave u Službenom glasniku Evropske komisije odluke o postavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u zemlje Evropske unije održao sastanak sa peradarima i direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH. Odluka je objavljena 21. februara ove godine, a donesena je mjesec dana ranije, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Mislim da je ovo važan trenutak. Sa nama su bile kompanije koje su prošle cijeli proces monitoringa sve ove mjesece i godine, ali i kompanije koje su blizu da ispune potrebne uslove za sticanje mogućnosti izlaska na evropsko tržište. Sa nama su danas bili i proizvođači konzumnih jaja i oni su jednom procesu monitoringa i blizu smo te odluke, kao i prerađivači. Evropska komisija, odnosno njeno nadležno tijelo je u ponedjeljak i utorak razmatralo zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa. Ta rasprava je obavljena i očekujemo narednih dana i sedmica, kao što je bio slučaj za pileće meso, da se objavi ta odluka, što je također jedan od značajnih uspjeha - rekao je Šarović.

Dodao je da je odluka o stavljanju BiH na listu zemalja koje mogu izvoziti pileće meso u EU jako dobra vijest, te da je to bio jedan od zajedničkih ciljeva u kojem su učestvovale institucije Vijeća ministara, nadležne inspekcije i druga nadležna tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i proizvođači i više stotina kooperanata.

-Od 2010. godine pokušavamo da dobijemo 'zeleno svijetlo' EU broj. Konačno ovaj trud i napori koje smo intenzivirali posebno u zadnje dvije godine su dali rezultat. U ovom procesu pomogli su nam i strani donatori - naglasio je Šarović i nastavio:

"Sastanak smo iskoristili da razgovaramo o izazovima koji nas čekaju u narednom periodu. Kancelarija za veterinarstvo je nadležna institucija, koja će odobravati rješenja i dozvole za izvoz na tržište EU."

Istakao je da je važno spriječiti zloupotrebe, koje se u posljednje vrijeme dešavaju sa uvozom smrznutog mesa iz trećih zemalja, koje se u BiH odleđuje i stavlja na tržište, što direktno pogađa vrlo važan sektor peradara u BiH, jer se tim poslom bave 52 kompanije, koje za sebe vežu preko 300 farmi i više hiljada radnih mjesta.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo rekao je da sada slijedi intenziviranje rada na ispunjavanju uslova za izvoz konzumnih jaja.

-Već smo podnijeli zahtjeva da nas komisija stavi na listu odobrenih zemalja za jaja za preradu, što je ista lista, kao i za konzumna jaja. S tim što da b izvozili konzumna jaja moramo imati odobren plan kontrole salmonele, što u ovom trenutku nemamo i na tome trebamo raditi. Jaja za preradu su bitna zbog toga što mnogo kompanija pravi kompozitne proizvode, kao što su razne pite i takvi proizvodi i ne mogu ih izvoziti ako ne budu na ovoj listi. Nadam se da ćemo uskoro to završiti i da će i oni moći izvoziti svoje proizvode - naveo je Kalaba.

On je istakao da bi se prve količine pilećeg mesa iz BiH na tržištu EU mogle naći za pedesetak dana.

-U petak, 21. februara je objavljeno u Službenom glasniku. Tri dana poslije toga je validna ta odluka, 45 do 50 dana treba da bi se uspostavile procedure, odnosno upis u TRACES sistem EU za najavu i deset dana treba da na tom sistemu postane validna lista. Znači negdje za 50 dana prve pošiljke mogu krenuti - objasnio je Kalaba.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo je istakao i da su za sada dozvolu za izvoz u EU dobili klaonice Madi i Brovis, te Argeta i Ovako kao prerađivači pilećeg mesa. Šarović je dodao da još najmanje deset kompanija u BiH može ispuniti uslove za izvoz u EU, te da je sektor u stanju da proizvede preko 50.000 tona pilećeg mesa.

Biznis.ba / AA