BiH

Šarović s entitetskim ministrima: Povećati kontrolu uvoza i zaštiti domaće proizvođače

Autor: Biznis.ba
Šarović s entitetskim ministrima: Povećati kontrolu uvoza i zaštiti domaće proizvođače

Sa današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa entitetskim ministrima poručeno je da će od sutra već krenuti s aktivnostima koje imaju za cilj, pored borbe za izvoz, zaštita domaće proizvodnje i veća kontrola uvoza.

Na sastanku Šarovića s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem razmatrano je više tema, ali naglasak je bio na popisu stočnog fonda, kontrole uvezenog mesa iz zemalja u kojima su aktuelne određene bolesti stoke i ubrzanje proces izvova mesa u Tursku.

"Popis stočnog fonda je neophodan radi konačnog dobijanja dozvole za izvoz crvenog mesa u EU. Razmatrali smo mogućnost nastavka uspostave infrastrukture jer je to vrlo važno, te smo razgovarali o pojavi bolesti goveda u nekim zemljama eU i potrebi BiH da pristupi pripremama i aktivnijem uključenju inspekcijskih organa u oba entiteta i Kancelarije za veterinarstvo BiH kako bi se zaštitili ljudi", rekao je Šarović.

Kazao je kako su do sada dobro sarađivali kada su u pitanju bolest kvrgave kože i afričke svinjske kuge. Imajući u vidu da BiH uvozi velike količine junećeg i goveđeg mesa na godišnjem nivou to zaslužuje posebnu pažnju, smatra Šarović. Dodao je kako će već u narednim danim poduzeti određene aktivnosti.

"Razgovarali smo i o aktuelnom izvozu mesa u Tursku koje je dogovoreno, ali smo konstatovali da Turska strana vrši pripreme ali da taj proces ide sporo. Sutra je u BiH zamjenik ministra poljoprivrede Turske i ukazat ćemo na to. Potrebno je da i mi uradimo sve što možemo da krene otkup tovnih bika, a trenutno ima oko 20.000 grla za klanje", istakao je.

Ministar iz RS-a rekao je kako su postigli visok stepen saglasnosti jer ovo nije samo problem entiteta već cijele države.

"Imamo veliki broj bikova, nemamo gdje da ih prodamo, a uvozimo velik količine mesa iz zemalja gdje su bolesti. Želimo u prvi plan staviti naše proizvođače, a ne one iz zemalja okruženja", rekao je Pašalić.

Federalni ministar rekao je kako moramo zaštiti domaću proizvodnju i domaće proizvođače.

"U zemlje EU i Tursku uvozi se samo meso prve i druge klase, a u našu zemlju može i treće i četvrte. Želimo da zbog zdravlja našeg stanovništva aktiviramo određene mjere", poručio je Dedić.

Biznis.ba