BiH

Šarović s kineskim ambasadorom: Nastaviti uzlazni trend saradnje BiH i Kine

Autor: Biznis.ba
Šarović s kineskim ambasadorom: Nastaviti uzlazni trend saradnje BiH i Kine

Ekonomska i trgovinska saradnja između Bosne i Hercegovine i NR Kine je u snažnom porastu i taj trend treba biti nastavljen i u narednom periodu, istaknuto je tokom današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novoimenovanog ambasadora NR Kine u BiH Ji Pinga.

- Trgovinska saradnja sa NR Kinom dostigla je 700 miliona eura, što je porast od 100 posto u odnosu na prethodni period i što je za malu zemlju, kakva je Bosna i Hercegovina, značajan uspjeh. U proteklom periodu između dvije zemalje potpisani su važni sporazumi za unapređenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a našoj zemlji prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu - istakao je ministar Šarović, koji je ujedno i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom.

Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unapređuju na svim poljima, a očekuje se da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih građana, saopćeno je iz Ministrstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ambasador Ji Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti, ali i da ulaže našu zemlju.

Sagovornicu su se suglasili da je važno da uspješna saradnja bude kontinuirano nastavljena i u tekućoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte, kao što su izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj, te gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i u okviru velikog, globalnog projekta "Jedan pojas, jedan put" i saradnje 16 +1.

Biznis.ba / FENA