BiH

Šarović - Stromquist : Švedska najveći pojedinačni donator u BiH

Autor: Biznis.ba
Šarović - Stromquist : Švedska najveći pojedinačni donator u BiH

Švedska je najveći pojedinačni donator u BiH, sa brojnim razvojnim projektima u našoj zemlji, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa novoimenovanom ambasadoricom Švedske u BiH Johannom Stromquist.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji aktuelnih razvojnih programa, a koji se, prije svega, odnose na projekte u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, te zaštite okoline.

Tako je, između ostalog, u toku realizacija projekta “Zelenog ekonomskog razvoja” čiji je cilj poboljšanje upravljanja energijom u javnim objektima, a što je posebno značajno ako se ima u vidu da više od 75 posto javnih objekata u BiH ima neadekvatnu toplotnu izolaciju. Značaj projekta ogleda se i u rješavanju različitih ekoloških problema povezanih s povećanom potrošnjom energije, kao što su zagađenje vazduha, vode i klimatske promjene.

Ministar Šarović zahvalio je švedskoj ambasadorici na kontinuiranoj pomoći koju Švedska pruža BiH kao i za snažnu podršku ove zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA