BiH

Šarović zatražio izuzeće BiH iz odluke o uvođenju kvota na uvoz čelika i zaštitu domaće industrije

Autor: Biznis.ba
Šarović zatražio izuzeće BiH iz odluke o uvođenju kvota na uvoz čelika i zaštitu domaće industrije

Ističući da se privremene mjere Evropske komisije nametnute bez prethodne analize izvoza u EU i utjecaja takvog izvoza na EU industriju čelika, ministar Šarović u pismu navodi analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU.

"Na osnovu svih navedenih, osnovnih činjenica vezanih za uvedene mjere, kao i pratećih analiza dostupnih u Službenom glasniku EU, mi u potpunosti očekujemo da Evropska komisija preduzme svaki mogući napor u pronalaženju odgovarajući modaliteta za izuzimanje Bosnu i Hercegovinu iz primjene privremenih zaštitnih mjera. Smatramo da je Evropska komisija, prilikom provođenja procedure nametanja pomenutih mjera, propustila da razmotri mogućnost da bi očekivano preusmjeravanje trgovine moglo da pogodi partnere EU, zemlje Zapadnog Balkana uključene u proces stabilizacije i pridruživanja. Vjerujemo da bi izuzeće bilo opravdano i po osnovu izuzeća Norveške, Islanda i Lihtenštajna, a taj osnov su 'bliske ekonomske veze Bosne i Hercegovine sa EU'. Prema našem mišljenju Proces stabilizacije i pridruživanja u svojoj krajnjoj instanci predstavlja još dublji oblik integracionog procesa, koji pored participacije u okviru EEA podrazumijeva i članstvo u EU", ističe se između ostalog u pismu ministra Šarovića.

"Uvjereni smo međutim da do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine", naglašava ministar, uz napomenu da je BiH spremna da prisustvuje saslušanju u Briselu koje je o slučaju zaštitnih mjera zakazano za 12. septembar 2018. godine.

Biznis.ba