BiH

Šatorović i Bajramović privatizirali SSS BIH kako bi spriječili dolazak Sinana Husića na čelo

Autor: Biznis.ba
Šatorović i Bajramović privatizirali SSS BIH kako bi spriječili dolazak Sinana Husića na čelo
Strah od otkrivanja i procesuiranja kriminala, moguće kandidature Sinana Husića, predsjednika Saveza radnika rudnika za prvog čovjeka Sindikata i planirana tajkunska privatizacija Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), glavni su razlozi zbog koji su čelnici krnjeg SSS BiH Selvedin Šatorović i Ismet Bajramović, panično organizirali nelegitimni kongres u Zenici, potvrđuju informacije Vijesti.ba.

Naime, vrlo ugledni predsjednik sindikata rudara Sinan Husić se povjerio nekolicini saradnika da bi u nekom momentu bio spreman biti kadidat za predsjednika SSS BiH ako bi to spasilo krovnu radničku organizaciju od gašenja i raspadanja. Kada je ta informacija stigla do Šatorovića i Bajramovića oni su u tajnosti organizirali farsu u Zenici, prikupili svoje poslušnike i bez većine granskih sindikata i kvoruma nestatutarno izabrali Šatorovića za predsjednika.

To je rezultiralo otvorenim medijskim izjašnjavanjem 13 sindikata na čelu sa sindikatom rudara, elektroprivrede, šumarstva, pošta, policije i drugih koj čine dvije trećine  članstva SSS BiH da ne priznaju režirani kongres niti izbor Šatorovića. Bez ovih granskih sindikata Šatorović i njegov novopečeni savjetnik Bajramović ne predstavljaju ni trećinu radnika. Naprotiv. Kako saznajemo, upravo Husić, koji bi nesumnjivo dobio podršku većine radnika je, prema mišljenju Šatorovića i Bajramovića morao biti spriječen da bude izabran, po cijenu gašenja ili cijepanja SSS BiH koji su radnici gradili skoro 130 godina.

"Ovo danas doživljavamo kao pravo jednog broja članica SSSBiH, da organizuju osnivački skup i, po svemu sudeći, osnuju novu grupaciju na sindikalnoj sceni sa kojom većina članica i članstva SSS BiH nema nikakve veze ", poručio je Husić tokom nedavnog gostovanja na FTV, komentirajući sramotni skup u Zenici  u režiji samozvanih sindikalaca Bajramovića i Šatorovića..

Šatorović je dobro poznato lice tužilaštvima. Protiv njega postoje, kako su detaljno pisali mediji četiri krivične prijave podnesene razlitičim tužilaštvima, uključujući i onu za finansijske malverzacije dok je bio na čelu NK Čelik. Također, kako su objavljivali mediji Nadzorni odbor SSS BiH je godinama odbijao finansijske izvještaje Bajramoviću zbog netransparetnog trošenja, kršenja zakona i poreskih propisa te astronomskih primanja. Nedavno je od strane drugih sindikalaca i protiv njega podnešena krivična prijava za neovlašteno postupanje i zloupotrebu položaja, tako da ne čudi njegova namjera da se što prije riješi funkcije predsjednika.

Medij su otkrili, a sindikalisti upozoravali i tražili odgovore koje nikad nisu dobili na niz drugih sumnjivih aktivnosti, posebno kada je riječ o sindikalnoj imovini, više od 100 otuđenih radničkih stanova, izgubljenim nekretninama u Hrvatskoj itd. Dio te imovine je već nepovratno izgubljen, ali i dalje postoji vrijedna imovina u vlasništvu krovnog bh. sindikata. Sada ju je Šatorović, u stilu tajkuna, faktički privatizirao na režiranom kongresu, kako je u medijima više puta izjavio Sakib Kopić koji je na čelu sindikata Solidarnost. Sarajevski advokat Ramo Atajić je također u medijima upozoravao na kriminalne aktivnosti tajkunskog dvojca Bajramovića i Šatorovića pa tako i da:

"Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, samo u Hrvatskoj ima imovinu vrijednu desetine milione eura, ali rukovodstvo SSSBiH na čelu sa Bajramovićem i Šatorovićem svjesno ne radi dovoljno da je vrati ili dobije odštetu. Tako npr. SSSBiH u Gradcu ima u vlasništvu nekretnine, Hotel Sunce i još tri objekta, koje koristi izvjesni Tončo Raspudić i koji nikome ne plaća zakupninu već 12 godina. Vjerovatno to nekome daje u džep."

Biznis.ba / Vijesti.ba