BiH

Savić: Halal certifikat nije samo standard on je način života

Autor: Biznis.ba
Savić: Halal certifikat nije samo standard on je način života
Halal certifikat nije samo standard on je način života. Ukoliko ste ozbiljna kompanija i imate ozbiljne namjere, očekivano je da će te ući u proces halal certifikata što je "Zlatiborac" i učinio - kazala je Dijana Savić menadžerica za komunikaciju kompanije „Zlatiborac".

Naime, Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini proces halal certificiranja vrši na području BiH, Srbije, Crne Gore, Litvanije, a kako je za Fenu pojasnio PR menadžer Agencije Nermin Hadžić, zainteresiranih za uspostavljanje sistema halal certificiranja ima i u Norveškoj, Njemačkoj, Švicarskoj.

Kompanija prilikom pokretanja procesa halal certificiranja, pojasnio je, definira linije proizvodnje ili vrste proizvoda koji će biti obuhvaćene halal certificiranjem. Nakon provedenih certifikacijskih audita jasno se određuje koji su proizvodi usklađeni sa odredbama halal standarda.

Potom se kompaniji izdaje halal certifikat za provjerene linije proizvodnje ili vrste proizvoda koje su detaljnije definirani listom halal proizvoda koja je sastavni dio certifikata.

U proteklom periodu, pogotovo u Evropi, Hadžić kaže da je bilo određenih slučajeva namjerne i nenamjerne zloupotrebe aktivnosti halal certificiranja i izdavanja halal certifikata. Praksa je bila da halal certificiranje vrše i osobe/firme/organizacije koje nisu kompetentne za taj posao.

- Iz tog razloga je Oragnizacija Islamske Kooperacije (OIC) donijela je rezoluciju o izradi i primjeni dva standarda: Halal standard za certificiranje proizvoda OIC/SMIIC I:2011 i Halal standard za akreditiranje halal certifikacijskih tijela OIC/SMIIC II:2011 – pojasnio je Hadžić.

Primjenom ovih standarda, istakao je, došlo je do sinhronizacije rada halal certifikacijskih tijela a dozvolu (akreditaciju) za rad dobila su samo najbolja i najprofesionalnija certifikacijska tijela.

Na pitanje koliko puta godišnje i na koji način Agencija vrši kontrolu certificiranih proizvođača, Hadžić ističe da najavljenim i nenajavljenim auditima vrše nadzor primjene zahtjeva halal standarda u proizvodnji halal proizvoda u halal certificiranim kompanijama.

- Kontrole se vrše više puta godišnje u zavisnosti od kopleksnosti proizvodnje i stepena rizika po halal u nekoj kompaniji. Pored toga, Agencija vrši laboratorijske analize metodom slučajnog uzorka sirovina, polugotovih i gotovih proizvoda. Analize se vrše u priznatim laboratorijama u BiH i regionu – kazao je Hadžić.

U zadnjih nekoliko godina, dodao je, za analizu proizvoda i sirovina Agencija koristi brze testere za detekciju haram sastojaka. Do sada je urađeno više od 400 analiza na prisutvo ne dozvoljenih sastojaka u sirovina, poluproizvodima i proizvodima.

To je potvrdila i Dijana Savić menadžerica za komunikaciju kompanije „Zlatiborac“ koja se bavi preradom i proizvodnjom suhomesnatih delikatesa i koja je lider na tržištu Republike Srbije a prvi put su 2011.godine certifikovani od strane Agencije.

-  Svake godine mi moramo obnavljati svoj Halal certifikat. Proces obnavljanja halal certifikata podrazumijeva kontrole koje su redovne i rade ih ljudi iz Agencije. Postoje i kontrole za koje mi ne možemo znati i koje se mogu obaviti u svakom trenutku – rekla je Savić.

Dodala je da se kontrole zasnivaju na principu da Agencija može otići u bilo koji prodajni lanac i testirati proizvode, njihovo porijeklo, te provjeriti da li je naš proizvod doista halal.

Ukoliko imate halal certifikat, istakla je, vaša je obaveza da ga ispoštujete, a to „Zlatiborac“ radi godinama. Svake godine obnavlja halal certifikat i ušli su u novi segment proizvoda suhomesnatih proizvoda.

- Dobijanje halal certifikata znači veliku obavezu a ozbiljna kompanija koja poštuje sve svoje potrošače, želi da izađe u susret njihovim potrebama. Mi smo svjesni toga i već osma godina je kako se recertifikujemo za halal certifikovane proizvode – naglasila je Savić.

Činjenica je, dodala je, da su za svjetsko tržište halal proizvodi izuzetno značajni i to tržište raste. Stoga Halal certifikat omogućava da kompanije prošire proizvode na svjetskom tržištu. "Zlatiborac“ već izvozi u Iraku, a uskoro će se njihovi proizvodi naći i na tržištu u Kuvajtu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Inače, podaci o halal certificirnaim proizvodima ili linijama proizvodnje dostupni su na internet staranici www.halal.ba. ili u aplikaciji za mobilne uređaje Halal bazar. Tu se mogu naći i  informacije o turističko-ugostiteljskim objektima (hoteli i restorani) koji su halal certificirani. Podaci o halal certificiranim kompanijama i proizvodima se ažuriraju konstantno.

Biznis.ba / FENA