BiH

Šezdeset izlagača iz šest zemalja na 14. Wine Weekendu u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Šezdeset izlagača iz šest zemalja na 14. Wine Weekendu u Sarajevu

Šezdeset vinarija iz šest zemalja, uz 20 gastro izlagača sudjelovat će na 14. po redu Sarajevo Wine Weekend koji je zvanično predstavljen danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je rečeno, novitet festivala u odnosu na ranije godine su vinske svjetske premijere.

- Radi se o vinskim etiketama deset vinarija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije koje će po prvi put biti predstavljene publici, a izuzetno su rijetke i proizvedene su u vrlo ograničenim količinama – rečeno je.

Najra Krvavac iz organizacijskog tima je kazala da je tim ponosan na činjenicu da festival iz godine u godinu ima sadržajniji program.

- Osnovni cilj festivala je ponuditi publici dva podjednako važna segmenta: neposredan uvid u vrhunska vina i novitete na vinarskoj sceni, ali i edukaciju o dubokom tkivu koje povezuje odličnu hranu sa podjednako odličnim vinima. Ova događanja su prilika da se pokaže istinska hedonistička raskoš tog spoja - rekla je Krvavac.

Predstavnik kompanije Fina vina Amir Beširević naglasio je da je ovo zapravo tehnički 16. festival, a 14. centralna, oktobarska manifestacija.

- U protekle dvije godine smo organizirali još dva izdanja vinskog festivala, po jedan ljetni i proljetni. Mislim da ništa ne govori bolje i glasnije o uspjehu festivala od činjenice da smo ta dva satelitska festivala organizirali na izričit zahtjev publike i vinara. Organizacijski tim je, slobodno to mogu reći, bio pod pritiskom da između dva festivala organizuje – još jedan vinski festival – istakao je Beširević.

Najnagrađivaniji bh. vinar Radovan Vukoje naglasio je važnost festivala u promociji vina i vinogradarstva Bosne i Hercegovine.

- Od početka vinarija Vukoje izlaže svoja vina na ovom festivalu i smatra ga važnim događajem za proizvođače vina na ovom tržištu - istakao je.

Noviteti na ovogodišnjem Sarajevo Wine Weekendu su mogućnost kartičnog plaćanja vouchera, a voucher je, za razliku od ranijih godina, vinska čaša koju publika zadržava.

Također, publika festivalu će imati priliku prisustvovati premijerama vinskih etiketa.

Krvavac je objasnila da se radi o „en primeur“ metodi, u kojoj će poštovaoci plemenite vinarske vještine ekskluzivno isprobati vinage vina, u ovom slučaju neka stara i 11 godina, koja su još uvijek u bačvama i prvi se put predstavljaju na tržištu, u iznimno malim količinama.

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, kazala je da se ova banka odavno pridružila festivalu s kojim partnerski surađuje.

Ove se godine, kao partner festivala, pridružio i Mastercard, koji će za posjetioce zajedno s NLB Bankom organizirati nagradnu igru za posjetioce koji svoju ulaznicu plate kartično.

Festival će biti održan u petak i subotu, 19. i 20. oktobra, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, prostoru u kojem je već treću godinu zaredom.

Biznis.ba / FENA