BiH

Sindikat: Radnici Zenicatransa na rubu živaca

Autor: Biznis.ba
Sindikat: Radnici Zenicatransa na rubu živaca

Stanje na Autobuskoj stanici Zenica, koja je u blokadi od 31. decembra prošle godine i gdje u holu zgrade 18 radnika štrajkuje glađu, nepromijenjeno je u odnosu na protekle dane - izjavio je Feni predsjednik Sindikata tog preduzeća Huso Sarvan.

Radnici su od nedjelje poslijepodne u štrajku glađu, a Sarvan navodi da su sve iscrpljeniji i da će danas nastojati da izmjeste Nahida Kadrića, koji je dijabetičar, a sinoć je imao i povišenu temperaturu te bolove.

-Radnici u štrajku su na rubu živaca. Sve ide ka tome da je došlo krajnje vrijeme da se nešto učini, da se pomogne ovim ljudima da se prekine agonija u kojoj se nalaze - kaže Sarvan.

On ističe kako polažu nade u današnju, hitnu i vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Zenice na kojoj bi trebala biti usvojena Odluka o privremenom finansiranju Grada za prva tri mjeseca 2020. godine.

-Gradonačelnik je čak, u izjavi za medije, rekao da nema ništa protiv da se raspravlja i o budžetu, ako ga vijećnici stave na dnevni red. Po nama je to neki signal da bi se moglo naći rješenje. Iskreno se nadamo da će se naći rješenje, da se prekine ova agonija u kojoj se nalaze radnici Zenicatransa i čitav grad - kaže Sarvan.

Sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata saobraćaja i veza Federacije BiH, koju je tražio Sindikat Zenicatransa, ipak neće biti održana, ali Sarvan kaže da su dobili poziv od predsjednika tog sindikata Benarisa Dedića sutra na radni sastanak u Sarajevo.

Sarvan ističe kako ne zna šta će uopšte raspravljati, ali najavljuje da će svakako otići i time pokazati kako su za saradnju.

-Tražit ćemo da nam, ako ne žele da nas zastupaju u sudskom postupku protiv Gradske uprave Zenica, jer nam slijedi izrada žalbe Kantonalnom sudu Zenica na presudu Općinskog suda Zenica, daju saglasnost na punomoć da mi možemo ovlastiti našeg advokata - rekao je Sarvan.

On se nada da će, nakon današnje sjednice Gradskog vijeća Zenice, imati razloga za prekid štrajka glađu.

Radnici su, ističe Sarvan, razočarani izjavom gradonačelnika Kasumovića da zbog blokade stanice svaki dan gube 30.000 KM, koliko, navodno, zarade od korištenja tog objekta.

Pokazuju i izvještaj o zaradi za novembar, kada su, tvrde, ukupno za cijeli mjesec na stanici inkasirali 57.177 KM (sa PDV-om 66.897,16 KM), ali da je dobit preduzeća bila 1.900 KM (sa PDV-om 2.200 KM). Ostatak novca, napominju, otpada na prodate karte za druge prijevoznike te na druge troškove.

(FENA)