BiH

Siromaštvo i sve veća društvena nejednakost izazov za bh. socijalne radnike

Autor: Biznis.ba
Siromaštvo i sve veća društvena nejednakost izazov za bh. socijalne radnike
Veliki broj siromašnih i nezaposlenih te sve veća društvena nejednakost izazovi su s kojima se socijalni radnici u Bosni i Hercegovini moraju nositi, istaknuto je na Konferenciji o obrazovanju socijalnih radnika u BiH koja se održava danas u Sarajevu.

Vanredna profesorica na Odsjeku za socijalni rad Fakulteta političkih nauka Univeziteta u Sarajevu Sanela Šadić rekla je da zbog tih pojava poslovi socijalnih radnika postaju sve složeniji i izazovniji.

- Socijalni radnici imaju puno posla da isprave sve društvene nepravde i da pomognu onima koji ne mogu da sustignu društveni tempo koji nam se nameće - dodala je Šadić.

Predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije BiH Mirnes Telelović naveo je da svim ustanovama socijalne zaštite nedostaje socijalnih radnika dok je istovremeno u Kantonu Sarajevo veliki broj njih na evidencijama nezaposlenih.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton kazao je da sistem socijalne zaštite u BiH treba unaprijediti da bi dostigao međunarodne standarde i dodao da će OSCE nastaviti podržavati edukaciju socijalnih radnika u BiH kako bi bili zaštićeni najugroženiji slojevi društva.

Na konferenciji će kroz tri panela biti razmatrane bitne teme iz oblasti socijalnog rada i socijalne politike.

Konferencija se održava u organizaciji Saveza socijalnih radnika FBiH i Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti RS, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Biznis.ba / FENA