BiH

Slovenci rezervišu cijele ugostiteljske objekte za doček Nove godine u Banjoj Luci

Autor: Biznis.ba
Slovenci rezervišu cijele ugostiteljske objekte za doček Nove godine u Banjoj Luci
Mnogi ne žele da rizikuju i da pred 31. decembar traže mjesto za doček Nove godine pa su već sada odabrali i društvo i ugostiteljski objekat za proslavu, a kako kažu ugostitelji - Slovenci su i dalje najbrojniji gosti iz inostranstva, pišu Nezavisne novine.

U restoranu "Stara Ada" u Banjoj Luci kažu da su kod njih sva mjesta popunjena već duže vrijeme.

"Naše goste će zabavljati domaći bend uz domaću hranu. Najviše gostiju imat ćemo iz Slovenije, Hrvatske i Srbije", kazao je Milenko Maksimović, menadžer u ovom restoranu.

U "Corso pizzeria & baru" u Banjoj Luci kažu da su kod njih u cijenu od 85 KM uključeni večera i neograničena konzumacija pića, dok će prisutne zabaviti tamburaški orkestar iz Srbije.

"Kod nas rezervišu uglavnom naši stalni gosti, mada smo imali čak upita da cijeli lokal izdamo grupi Slovenca, na šta nismo pristali", kazali su u ovoj piceriji.

U restoranu "President" u hotelu "Bosna" u Banjoj Luci kazali su da će građani za najluđu noć u njihovom restoranu morati za hranu izdvojiti 100 KM, a piće se naknadano plaća.

"Što se tiče gostiju, uglavnom se radi o visokoj klijenteli. Sve se izda u drugoj polovini decembra", kazali su iz ovog restorana.

Da među stanovnicima u RS uveliko vlada interesovanje gdje dočekati Novu godinu, potvrdili su i iz prijedorskog lokala "Intermezzo", gdje kažu da je rezervacija za proslavu najluđe noći u toku i da za jednu osobu iznosi 30 KM.

"U tu cijenu uključeni su meza i piće dobrodošlice, a već imamo mnogo upita od naših stalnih gostiju", kazali su iz tog kafića.

Dodaju da u Prijedor za novogodišnje praznike ne dolaze turisti, nego veliki broj ljudi koji su otišli iz ovog grada.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske, rekao je da je RS prepoznatljiva po novogodišnjim proslavama, posebno Banja Luka, gdje svake godine dolazi veliki broj turista iz Slovenije.

"Svake godine imamo veliki broj turista iz Slovenije koji po tri dana oko Nove godine borave u Banjoj Luci, ali to i ne čudi budući da godinama unazad imamo dobar i kvalitetan sadržaj, kako na Trgu Krajine, tako i u ugostiteljskim lokalima", kazao je Tatić.

Prema njegovim riječima, turisti koji borave u RS doprinose većoj zaradi ne samo ugostiteljskim objektima, nego i drugim privrednim granama.

"S obzirom na našu mrtvu privredu, od gostiju koji dolaze, a to više nije na stotine već na hiljade, korist imaju i trgovine, što je sigurno jako dobra i pozitivna stvar", ističe Tatić i dodaje da, pored Banje Luke, turisti žele da posjete i Trebinje, ali da s ostalim opštinama situacija nije baš sjajna.

Iz Turističke organizacije grada Trebinje ističu da svake godine za novogodišnje praznike najviše gostiju imaju iz regiona, odnosno iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Trudimo se da raznim sadržajima privučemo što više gostiju, ali i da naši sugađani ostanu da novogodišnje praznike proslavljaju upravo u našem gradu", kazali su iz trebinjske Turističke organizacije.

Biznis.ba