BiH

Slučaj "Ljubljanska banka": Bh. štediše ostaju bez novca

Autor: Biznis.ba
Slučaj "Ljubljanska banka": Bh. štediše ostaju bez novca

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavijestio je jučer Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH da je proglasio neprihvatljivim aplikacije štediša ''Ljubljanske banke'' protiv Slovenije i BiH. Potvrdila nam je ovo Amila Omersoftić, predsjednica ovog udruženja, koja kaže da će hiljade štediša ostati bez desetina miliona maraka!

- Utvrdili smo da naša štednja nikad nije prenesena na Agenciju za privatizaciju. A i Evropski sud je utvrdio da je sva štednja u Sloveniji. Štediše koje nisu imale novaca da angažiraju advokate u Sloveniji pred višim sudovima podnijele su aplikacije Evropskom sudu da utvrde ko je dužan novac vratiti štedišama. Sudija pojedinac je odlučio da Sud ne može raspravljati o našim pravim – ističe Omersoftić.

Ona upozorava da hiljade štediša ostaju bez svoje imovine zbog toga što ni zakon u BiH ne dozvoljava da BiH vrati tu štednju.

- Radi se o hiljadama štediša u iznosu od 40 miliona maraka, uz kamate od 47 posto – kaže Omersoftić i dodaje da nemaju pravo ni na apelaciju.

Biznis.ba