BiH

Služba za zapošljavanje KS finansira angažovanje oko 900 nezaposlenih

Autor: Biznis.ba
Služba za zapošljavanje KS finansira angažovanje oko 900 nezaposlenih

Vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto potpisao je danas u Sarajevu ugovore s poslodavcima koji su ispunili uslove za učešće u Programu mjera za poticanje zapošljavanja u sklopu kojeg će Služba finansirati angažovanje oko 900 nezaposlenih osoba na period od dva do 12 mjeseci.

U tom cilju, Služba će poslodavcima koji su obuhvaćeni programom tokom trajanja angažmana refundirati sredstva u mjesečnom bruto iznosu od 883 KM po angažovanoj osobi, a mjesečna neto naknada za rad za angažovane osobe iznosi 800 KM.

Bekto je prilikom potpisivanja izjavio da je svjestan da ove mjere predstavljaju male korake, ali su oni vrlo značajni za društvo i Kanton Sarajevo.

Potpisivanju je prisustvovala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović koja je navela da je u pripremi ovog programa posebno vođeno računa o teško upošljivim kategorijama, te o pripadnicima boračke populacije.

Program u okviru kojeg su danas potpisani ugovori obuhvata Program javnih radova "570", Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, Program sufinansiranja zapošljavanja branilaca i Program "Trgovac pojedinac".

Planirana sredstva za realizaciju navedenih mjera iznose 3.062.820 KM.

Među poslodavcima koji su danas prisustvovali potpisivanju ugovora bili su predstavnici privrednog društva za upošljavanje slijepih i slabovidnih osoba "TMP", proizvođača ribne hrane i hrane za kućne ljubimce "Bosnet Group", KSC Skenderija, OŠ "Fatima Gunić", te FK Sarajevo.

Biznis.ba / FENA