BiH

Služba za zapošljavanje KS - Mogućnost da otvore vlastiti obrt dobilo 27 osoba

Autor: Biznis.ba

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo predstavila je danas Program sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca i 27 osoba koje su uspješno aplicirale na ovaj program.

Javni poziv za taj program, kako je kazao direktor Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac, objavljen je 21. decembra prošle godine , a predviđeno je zapošljavanje ukupno 50 osoba iz ovih kategorija, sa biroa, za šta je Služba osigurala 580.000 KM. Dodao je da ovo predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje Služba provodi na osnovu realizacije objavljenih devet programa.

-Za današnju listu aplikanata, njih 27, finansijski troškovi iznose 313.200  KM, a sredstva će se refundirati  na mjesečnom nivou u iznosu od po 800 KM za uplatu zakonom propisanih doprinosa i dio za platu, te po 2.000 KM kao inicijalni početni kapital - dodao je Pećanac.

Podsjetio je da je na osnovu devet objavljenih programa podsticaja zapošljavanja, a na osnovu zaključaka Vlade KS, Služba dosad  za prvu grupu od pet programa potpisala ugovore sa 238 poslodavaca u vrijednosti od oko  5,5 miliona KM za zaposlenje 645 osoba.

Predsjednik Upravnog odbora  Službe za zapošljavanje KS Edin Hodžić podsjetio je da ukupna sredstva za zapošljavanje u 2019. godini osigurana od Službe za zapošljavanje iznose 17,2 miliona KM na osnovu kojih će priliku za zaposlenje dobiti 2.842 nezaposlene osobe. U narednom periodu, kako je dodao, očekuje se i potpisivanje ugovora po preostalim programima, a nakon usvajanja listi od Vlade KS.

Uime uspjašnih aplikanata obratio se Mirzet Hodžić koji je naveo da je bio u različitim poslovima, ali da se teško snaći bez početnog kapitala i nešto otvoriti. U njegovom biznis planu su električne peći za žar za ugostiteljske objekte.

( FENA)